Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Ο γέροντας Παίσιος και οι χρησμοί


Σκηνή σε ναό της πόλης:
-Θα γίνει πόλεμος; Να μαζέψουμε τρόφιμα;
-Ποιός σας το είπε βρε παιδιά;
-Ο γέροντας Παΐσιος!
-Μα έχει κοιμηθεί εδώ και χρόνια!
-Εμφανίστηκε στο όνειρο Αγιορειτών μοναχών!
-Τι λέτε βρε παιδιά; Σε πόσους μαζί δηλαδή;
-Δεν ξέρω, τό είπε το Alter. Γράφτηκε και στο διαδίκτυο...


Και η ανοησία συνεχίζεται. Η συνωμοσιολογία συνεχίζεται, με όνειρα αυτή την φορά. Και πέρυσι «αγιορείτες γέροντες» είχαν πει πως θα γίνει πόλεμος. Στό ξύπνιο τότε, όχι όπως φέτος στον ύπνο τους. Και είχαμε πληροφορηθεί πως σε κάποιο γυναικείο μοναστήρι - και όχι μόνο- η ταλαίπωρη ηγουμένη είχε δώσε εντολή να γεμίσουν οι αποθήκες. Αφού το είπαν οι «Αγιορείτες», έτσι θα είναι.

Αρκεί να είσαι «Αγιορείτης γέροντας» και αμέσως έχεις το αλάθητο. Σαν και κείνο τον "αγιορείτη" του Λιακόπουλου. Ή τον άλλο τηλεαστέρα μοναχό που δήλωνε αγιορείτης, ενώ είχε ολιγόμηνη παραμονή στο Όρος.

Λες και όλοι οι μοναχοί έχουν τις ίδιες απόψεις. Λες και δεν υπάρχουν διαφορετικές τάσεις στο Άγιον Όρος. Λες και δεν υπάρχουν ένα σωρό αθεολόγητοι κι απλοϊκοί μοναχοί, κι άλλοι που είναι πλανεμένοι. Κι ακούμε πολλές φορές θεολογικές ανοησίες και δεισιδαιμονίες, από τα στόματα μοναχών. Άμα μένεις δε και σε καλύβα, την θεοπτία την έχεις στο τσεπάκι σου!

Τρέχουν οι ευσεβείς κυρίες να πάρουν χρησμούς και ντιρεκτίβες, παίρνουν θάρρος οι «γέροντες» και εφορμούν και πάλι να μας σώσουν, να μας νουθετήσουν, να μας πουν τα μελούμενα! Έλεος πια. Αχ, και να ζούσε ο γερο-Παΐσιος, πως θα τους παραμάζωνε όλους αυτούς και όλους τους άλλους που στο όνομά του παραπλανούν τον κόσμο...

Δόξα τω Θεώ, υπάρχουν πολλοί άγιοι και άξιοι μοναχοί στό Όρος, που προσέχουν τα λόγια τους, δεν φοβίζουν, δεν παριστάνουν τους προορατικούς, αλλά οικοδομούν, συμβουλεύουν, βοηθούν τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου