Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Οι Κακές Παρενέργειες του Χρήματος στην Επιστήμη

Μια από τις πάγιες διεκδικήσεις φοιτητών, πανεπιστημιακών, επιστημονικών συλλόγων, αλλά και σχεδόν του συνόλου των πολιτών είναι περισσότερο χρήμα για την επιστήμη και την έρευνα.Η διεκδίκηση αυτή στηρίζεται στην άποψη ότι το χρήμα είναι ο βασικός συντελεστής της επιστημονικής προόδου, ότι η έλλειψή του αντιστρατεύεται την προκοπή στην επιστήμη.
.
Το χρήμα είναι μια μορφή ενέργειας, θα μπορούσε να πει κανείς. Είναι αυτό μέσω του οποίου παράγεται έργο.
Υπάρχουν, όμως, και άλλες μορφές ενέργειας, όπως είναι η επιθυμία για διάκριση και αναγνώριση, αλλά και η έφεση για γνώση, η ώθηση για αυτοέκφραση και δημιουργικότητα, η επιθυμία να προσφέρεις, κ. α.
Όλοι αυτοί οι τύποι ενέργειας δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικοί. Η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται κάθε φορά από τον τύπο του έργου προς παραγωγή.

Ενώ το χρήμα μπορεί να είναι αποτελεσματικό σε έργα σχετιζόμενα με εμπορικές δοσοληψίες και η επιθυμία για διάκριση και αναγνώριση gια επιδόσεις σε αθλήματα,
για έργα τέχνης είναι η ώθηση για αυτοέκφραση και δημιουργικότητα και για αυτά της επιστήμης η έφεση για γνώση. .
Από τις ενέργειες αυτές το χρήμα είναι η πιο προβληματική και η πιο σκοτεινή, συχνά με το χρώμα αίματος και στεναγμών.
Σήμερα, δυστυχώς, το χρήμα και δευτερευόντως η επιθυμία για διάκριση και αναγνώριση έχουν εκτοπίσει τους άλλους τύπους ενέργειας που κινητοποιούν τους ανθρώπους για παραγωγή έργου.
Και αυτό φαίνεται πια στη σημερινή καλλιτεχνία και τη σημερινή επιστήμη
.

Η σημερινή τέχνη και η σημερινή επιστήμη έχουν μεταλλαχθεί σε εμπορικές δοσοληψίες και σε αθλήματα προς διάκριση.
Εξ ου, και η μόνιμη επωδός των επιστημαρχών, για κονδύλια, για περισσότερο χρήμα.
Εξ ου, και τα μεγάλα χρηματικά έπαθλα που συνοδεύουν πια τις διακρίσεις των επιστημόνων όπως αυτές των αθλητών. Οι κλάδοι ελαίας δεν συγκινούν πια, είναι ντεμοντέ.

Το επιστημονικό έργο υπόκειται πια στις ίδιες μεθόδους μάρκετινγκ με τα έργα των εμπορικών και αθλητικών δραστηριοτήτων.
Όπως και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις, οι επιστημονικές επιχειρήσεις διαθέτουν πια το δικό τους τμήμα μάρκετινγκ, γνωστό ως γραφείο τύπου, ιδιαίτερα αποτελεσματικό, όπως είδαμε τον τελευταίο καιρό με τη διαφήμιση των δύο γιγάντων του τομέα, της ΝΑΣΑ και του CERN..

Οι επιστημονικές επιχειρήσεις, όμως, έχουν μια βασική διαφορά από τις άλλες. .
Ενώ μια κοινή επιχείρηση, αν το έργο, προϊόν ή υπηρεσία, που παράγει αποδειχθεί προβληματικό, υφίσταται κυρώσεις ή κατηγορείται για εύνοια αν δεν υποστεί, οι επιστημονικές επιχειρήσεις δεν υπόκεινται σε τέτοιο έλεγχο και κύρωση. .
Είναι δομημένες στη λογική των τραπεζών: Τα κέρδη δικά μας και οι ζημίες δικές σας. Αν κάτι αποτύχει, αν αποδειχθεί ζημιογόνο ή επιβλαβές δεν υπάρχουν συνέπειες.
Τις συνέπειες τις αναλαμβάνει η πολιτεία, δηλαδή, όλοι μαζί. Ο φταίχτης δεν μπορεί να εντοπιστεί. Είναι η στάθμη της επιστημονικής γνώσης της εποχής.
Οι επιστήμονες κάνουν το έργο όταν πάει καλά. Και ανταμείβονται με διακρίσεις, χρήμα και δόξα. Αν το έργο δεν πάει καλά τότε δεν είναι δικό τους. Είναι της επιστήμης γενικά..
Το χρήμα έχει πια αναγορευτεί ως η κυρίαρχη μορφή ενέργειας, ο πρωταρχικός παράγοντας στην άσκηση της επιστήμης.
Γιαυτό και το έργο της επιστήμης σήμερα έχει μεταλλαχθεί
. .
Τα προιόντα της συναγωνίζονται αυτά των σύγχρονων σούπερμάρκετ με τις πολλές παραλλαγές, τα εντυπωσιακά σελοφάν, αλλά τα ανθυγειηνά περιεχόμενά τους.

Υπερπληθώρα επιτροπών, δημοσιεύσεων, ανακοινώσεων, συνεδρίων, τόσο αποτελεσματικών όσο τα πονήματα των οικονομολόγων και αυτά των διεθνών επιτροπών για ειρήνευση και ευημερία στον κόσμο.
Κατεβατά μετρήσεων, εντυπωσιακά γραφήματα συναγωνίζονται επαξίως τα καλλιτεχνικά εφέ. Υπερπαραγωγές όπως αυτές του CERN των 11 δις με μετρήσεις, μετρήσεις, μετρήσεις... .
Για δύο ακόμη χρόνια παρατείνεται η λειτουργία του μεγάλου επιταχυντή αδρονίων στην ίδια στάθμη ενέργειας. Για περισσότερες μετρήσεις.....(και περισσότερο χρήμα;)
Το 2014 η αναβάθμιση του πειράματος.
.
Η ποσότητα έχει εκτοπίσει πια την ποιότητα. Όπως ακριβώς και με τη σύγχρονη παραγωγή των άλλων "αγαθών".Όπως συμβαίνει με όλα σχεδόν τα "αγαθά" σήμερα και τα επιστημονικά αγαθά έχουν κι αυτά μικρή διάρκεια.Μερικές φορές όσο διαρκεί μια τηλεοπτική εμφάνιση, όπως πρόσφατα με το πολυδιαφημισμένο προιόν του αστροβιολογικού εργαστηρίου της ΝΑΣΑ.

(Όχι μόνον ήταν λάθος το βασικό εύρημα τους περί ενσωμάτωσης του αρσενικού στο DNA του βακτηρίου, το οποίο ανακοίνωσαν με πρωτοφανείς τυμπανοκρουσίες, βλ.Εδώ, αλλά, όπως προέκυψε από το άρθρο που έστειλαν μετά για δημοσίευση, δεν είχαν καν εκτελέσει τις τυπικές δοκιμές που απαιτούνταν για να αποφανθεί κανείς περί της σύστασης του DNA. Τόσο επιστημονικά!!!. Παρ΄όλα αυτά το άρθρο εγκρίθηκε από τους διαπρεπείς κριτές. Για τους έχοντες εμπειρία στην επιχείρηση των δημοσιεύσεων καθόλου αξιοπερίεργο).



Μια Αποκαλυπτική Επιστολή Αποχώρησης λόγω Ντροπής από την Αμερικανική Ένωση Φυσικών Διαπρεπούς Επιστήμονα
.
Αποκαλυπτική του νέου κλίματος που έχει δημιουργηθεί στην επιστήμη και τηςμεγάλης ευθύνης που φέρουν γι αυτήν την εξέλιξη οι επιστημονικές ενώσεις είναι η παρακάτω επιστολή, βλ. Εδώ του Harold Lewis, καθηγητή φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφρόνια, μέλους πολλών επιστημονικών συμβουλίων και επιτροπών, προς τον Curtis Γ. Callan, Jr, καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Princeton, προέδρου της Aμερικανικής Ένωσης Φυσικών ανακοινώνοντας ότι δεν επιθυμεί να είναι άλλο μέλος της Ένωσης γιατί ντρέπεται να ανήκει σ΄αυτή.

Στην επιστολή του αναφέρεται στην απάτη της (ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη, βλ. Εδώ και στη διαρροή εγγράφων από τα οποία προέκυψε το μαγείρεμα των στοιχείων, το γνωστό Climategate.
Σύντομη περίληψη πάμπολλων δημοσιεύσεων που αποδεικνύουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν είναι ανθρωπογενής αλλά ανθρωποκατασκευασμένη υπάρχει Εδώ.
Στην αρχή της επιστολής του γράφει:"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου