Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΟΝΙΣΜΟΥ



http://misha.pblogs.gr/

Η δημοσιογράφος, συγγραφέας και γνωστή ακτιβίστρια Ναόμι Κλάιν, συνεργάζεται με τον σκηνοθέτη Alfonso Cuaron σε μια μικρού μήκους ταινία - τρέιλερ για το γ’ βιβλίο της δημοσιογράφου. Στο The Shock Doctrine, η Klein αναλύει το πως καταστροφικά γεγονότα χρησιμοποιήθηκαν για να προωθηθούν αντιδημοφιλείς πολιτικές στην κλονισμένη κοινωνία, παγκοσμίως.

Η αφήγηση της ταινίας αποτελείται από τμήματα εγχειριδίων της CIA για τις ανακρίσεις κρατουμένων. Σ' αυτή την διαφορετική ανάγνωση της σύγχρονης ιστορίας, η γνωστή διανοούμενη επισημαίνει το πώς ο γνωστότερος οικονομολόγος του 20ου αι. Milton Friedman παρατήρησε πρώτος τις ομοιότητες μεταξύ της συμπεριφοράς του ατόμου που έχει υποστεί σοκ και σε αυτές μιας κοινωνίας μετά από κάποια φυσική καταστροφή, αιματοχυσία κ.α.

Συμβούλευσε τους πολιτικούς να προωθούν αμέσως μετά από ένα καταστροφικό γεγονός τις αντιδημοφιλείς πολιτικές τους, πριν η κοινωνία προλάβει να ανακάμψει, και με όραμα μια κοινωνία στην οποία το κέρδος και η αγορά θα κυβερνούσαν κάθε πτυχή της ζωής, από το σχολείο ως τη δημόσια υγεία, ο Friedman κήρυξε την κατάργηση των κυβερνητικών υπηρεσιών, την απελευθέρωση των τιμών, την κατάργηση όλων περιορισμών του εμπορίου. Εξαιρετικά ανεπιθύμητη ιδέα μεταξύ των λαών, αφού προκαλεί κύματα ανεργίας, ανεβάζει τις τιμές στα ύψη και καθιστά την επιβίωση πιο επισφαλή για εκατομμύρια ανθρώπους, βρήκε ένθερμους οπαδούς μεταξύ των συντηρητικών και νεοφιλελεύθερων ηγετών όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ, ο Ρόναλντ Ρίγκαν, ο δικτάτορας της Χιλής Αγκούστο Πινοσέτ. Ο Friedman ονόμασε τη μέθοδό του θεραπεία σoκ.
http://www.tvxs.gr/v25234

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου