Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

διαμαρτυρία; στον εισαγγελέα!

Γράφει: Μανάβης Νίκος
18/09/2010
Στις 3 Φεβρουαρίου 2011 θα δικαστούν στη Μυτιλήνη εννέα Λημνιοί για τα γεγονότα του Ιουνίου του 2009 στη Μύρινα. Τότε, αγανακτισμένοι επαγγελματίες του νησιού είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τους συνεχείς ελέγχους από την πρώην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (σήμερα ΣΔΟΕ) στις επιχειρήσεις τους. Οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ αναγκάστηκαν να φύγουν άρον-άρον από το νησί κάτω από το βάρος των διαμαρτυριών.

Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λήμνου και μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Λέσβου, Φωτεινή Στεφανιδάκη, κατηγορείται για υποκίνηση της κινητοποίησης και των επεισοδίων που έγιναν εκείνες τις ημέρες. Η ίδια μάς λέει ότι «η κινητοποίηση έχει δικαιωθεί, αφού όλα όσα έλεγαν οι επαγγελματίες της Λήμνου έχουν αποδειχθεί στην πράξη. Καθημερινά έρχονται στη δημοσιότητα περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών - στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας -, που είναι στο απυρόβλητο των ελεγκτικών αρχών και έχουν καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ στην Ελβετία. Την ίδια στιγμή, αποδεικνύεται ότι μεγάλα και επώνυμα καταστήματα στο Κολωνάκι δεν ελέγχονται, την ώρα που στις επιχειρήσεις της Λήμνου γίνονται σχεδόν καθημερινοί έλεγχοι.
Θεωρώ ότι έχουμε να κάνουμε με μια καθαρή προσπάθεια εκφοβισμού. Εμείς το μόνο που κάναμε, ήταν να διαμαρτυρηθούμε για την αδικία που γινόταν σε βάρος μας, ειρηνικά και χωρίς να δημιουργήσουμε κανένα πρόβλημα. Αν μετά τη διαμαρτυρία μας, που έγινε στο ξενοδοχείο που διέμειναν οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ, έγιναν κάποια επεισόδια σε άλλο σημείο της Μύρινας, δεν μπορεί να χρεώνονται σε εμάς.»

«Πολιτικό το θέμα»

Η κ. Στεφανιδάκη θεωρεί ότι γίνεται μια προσπάθεια ένα θέμα καθαρά πολιτικό να αντιμετωπισθεί ως ποινικό. Επίσης δηλώνει πως είναι εντελώς άδικο να γίνει η δίκη στη Μυτιλήνη και όχι στη Λήμνο, μια και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει 15 άτομα (κατηγορούμενοι και μάρτυρες) να ταξιδέψουν από τη Λήμνο στη Μυτιλήνη, κάτω από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούν το χειμώνα και φυσικά χωρίς να είναι γνωστό ότι θα υπάρχει συγκοινωνιακή σύνδεση των νησιών. Αν, μάλιστα, αναβληθεί η εκδίκασή της δυο - τρεις φορές, όπως συνήθως για διάφορους λόγους γίνεται, σημαίνει πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να πηγαινοέρχονται για καιρό.



Με βάση τις εκκρεμούσες υποθέσεις, η εκδίκαση θα έπρεπε να γίνει το 2013. Όμως επιλογή της Εισαγγελίας Μυτιλήνης ήταν να προταχθεί.
Η κ. Στεφανιδάκη θεωρεί ότι το κατηγορητήριο δεν είναι βάσιμο και τονίζει ότι έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος ανθρώπων που απλώς έτυχε εκείνη την ώρα να βρίσκονται στο λιμάνι της Μύρινας ή ήταν ανήλικα παιδιά μαζί με τους γονείς τους. Οι κατηγορούμενοι είναι οι: Φωτεινή Στεφανιδάκη, Παναγιώτης Τσανταριώτης, Ηλίας Κότσαλης (μεταξύ άλλων κατηγορείται και γιατί τραβούσε φωτογραφίες), Αντώνης Χρυσάφης (μαθητής που ήταν μαζί με τον πατέρα του), Σταύρος Ασβεστάς, Βασίλης Ελευθεράκος, Αντώνης Στρογγυλός, Μανώλης Μακράκης, Διονύσης Μπαλδερράκος (ήταν περαστικός).
παλαιότερες αναρτήσεις στο θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου