Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010

ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» ΟΛΩΝ ΟΣΟΙ ΚΑΤΕΙΧΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΞΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 1990 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

1. Να δημοσιοποιηθούν αμέσως και μάλιστα στο διαδίκτυο, όπως προβλέπεται στην παρ.3 του άρθρου 3 του νόμου 3213\2003, οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» όλων όσοι, από το έτος 1990 και μετά, διατέλεσαν Πρωθυπουργοί, αρχηγοί πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπήθηκαν στο εθνικό ή ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί και ειδικοί γραμματείς υπουργείων, γενικοί γραμματείς υπουργικού συμβουλίου, βουλευτές, ευρωβουλευτές, νομάρχες , δήμαρχοι, πρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι, ή εντεταλμένοι σύμβουλοι και γενικοί διευθυντές δημοσίων νομικών προσώπων, καθώς επίσης και όλων όσοι υπό την ιδιότητά τους ως πρόεδροι και μέλη επιτροπών εμπλέκονται σε διαγωνισμούς προμηθειών του δημοσίου ή αναθέσεις δημοσίων έργων.2. Να διασταυρωθούν αμέσως οι δηλώσεις των ανωτέρω προσώπων, καθώς και των συζύγων και τέκνων τους, από τις αρμόδιες επιτροπές του νόμου 3213\2003 με την βοήθεια ορκωτών λογιστών και ,κυρίως, με την άμεση άρση οποιουδήποτε τραπεζικού, χρηματιστηριακού ή φορολογικού απορρήτου, προκειμένου να ελεγχθεί εάν δικαιολογείται η προέλευση κάθε περιουσιακού οφέλους, το οποίο αποκόμισαν κατά την περίοδο της άσκησης των καθηκόντων τους.

3. Σε όσες περιπτώσεις προκύψουν αδικαιολόγητα περιουσιακά οφέλη των ανωτέρω προσώπων, να γίνουν όλες οι προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες για την επιστροφή στο δημόσιο των παρανόμως αποκτηθέντων χρηματικών ποσών και, εφόσον είναι δυνατό, να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος των υπευθύνων.

Επιπλέον, καλούμε την Βουλή των Ελλήνων να θεσπίσει νέο, ισχυρότερο νομικό πλαίσιο για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στην διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι παρακολουθούν με αγανάκτηση και απόγνωση την επί πολλά έτη διασπάθιση του εθνικού πλούτου από εκείνους που εκλέγονται δήθεν για να τον προασπίσουν , απαιτούν σήμερα, υπό το βάρος των σκληρών οικονομικών μέτρων να τιμωρηθούν αμέσως οι καταχραστές του δημοσίου που έσπρωξαν ακόμη περισσότερο τη χώρα στην χρεοκοπία και να θεσπισθούν επιτέλους κανόνες διαφάνειας της δημόσιας ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου