Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

η Αγία Παρασκευή για τα κτήριά της ο πρώτος «Ιστορικός Τόπος» της Λέσβου


«Ιστορικός Τόπος» χαρακτηρίστηκε, την περασμένη Πέμπτη και με ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, ο οικισμός της Αγίας Παρασκευής. Στέφθηκε έτσι με επιτυχία η προσπάθεια που ξεκίνησε με την καταγραφή περίπου 1.600 κτηρίων του χωριού από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Αγίας Παρασκευής, ενώ μια νέα σελίδα ανοίγει πλέον για τον οικισμό, τόσο ως προς τη διατήρηση της φυσιογνωμίας του, όσο και αναφορικά με την προβολή του ως του μοναδικού αντίστοιχα χαρακτηρισμένου τόπου της Λέσβου.

Ήταν πριν από δύο χρόνια όταν η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Βορείου Αιγαίου ξεκίνησε τη διαδικασία καταγραφής εκατοντάδων ιστορικών, δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων του οικισμού της Αγίας Παρασκευής, με στόχο το χαρακτηρισμό του ως «ιστορικού τόπου», δεδομένου και ότι βρίσκεται σε μια περιοχή με διαρκή κατοίκηση από τον 7ο π.Χ. αιώνα και εν μέσω σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της Λέσβου, όπως η Αρχαία Πύρρα, το Ιερό των Μέσσων, το Ιερό της Κλοπεδής, η Αρχαιολογική Συλλογή της Νάπης, οι Υδρόμυλοι του Μυλοποτάμου κ.ά..


Τα κτήρια
Η δουλειά αυτή ξεκίνησε σε συνεργασία με τον πρώην Δήμο της περιοχής και συνεχίστηκε αδιάλειπτα, έχοντας ως αποτέλεσμα την καταγραφή συνολικά 1.564 κτηρίων, πολλά από τα οποία θεωρούνται πολύ αξιόλογα ή με σημαντικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά.
Το παλιό Κοινοτικό Ελαιοτριβείο, σήμερα Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

Μεταξύ των κτηρίων που καταγράφηκαν, είναι τα Εκπαιδευτήρια (Σχολείο) της Αγίας Παρασκευής, που κατασκευάστηκαν το 1925 από τον Αργύρη Αδαλή, μαθητή τού Τσίλερ, το Δημαρχείο του οικισμού (πρώην οικία Λημνιού), χτισμένο το 1930, το Δημοτικό Λουτρό, χτισμένο το 1898, το Κοινοτικό Ελαιοτριβείο - Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου (1910), που ανακαινίστηκε τα τελευταία χρόνια από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, το Πνευματικό Κέντρο, ο ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών (1867), αλλά και μια σειρά από εντυπωσιακά αρχοντικά και άλλα βιομηχανικά κτήρια, του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα.

«Καταγράψαμε πάρα πολλά κτήρια, βιομηχανικά, δημόσια, σπίτια κ.λπ., ακόμη και τις επεμβάσεις που έχουν γίνει σε ορισμένα από αυτά που είναι σημαντικά και το τι επίδραση μπορεί να έχουν αυτές στον οικισμό», λέει στο «Ε» η προϊσταμένη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων, Μαρία Δανιά - Ταπανλή. «Οι προϋποθέσεις για το σκοπό που θέλαμε να πετύχουμε, ήταν το να συντρέχουν ιστορικοί λόγοι και να υπάρχει στον οικισμό ικανός αριθμός παραδοσιακών κτηρίων και νεωτέρων μνημείων, να έχει δηλαδή μεγάλη οικιστική αξία, αλλά και να βρίσκεται πλησίον σημαντικών αρχαιολογικών χώρων, όπως είναι π.χ. η Κλοπεδή. Η Αγία Παρασκευή κάλυπτε απόλυτα τις παραπάνω προϋποθέσεις.»

Τα Εκπαιδευτήρια, έργο του Αργύρη Αδαλή

Η σημασία του χαρακτηρισμού
Η μελέτη και η όλη δουλειά που έγινε από την Υπηρεσία, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά την περασμένη Πέμπτη κατά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων με ειδικό βίντεο, και τα μέλη του αποφάσισαν ομόφωνα το χαρακτηρισμό της Αγίας Παρασκευής ως «Ιστορικού Τόπου».

Τι σημαίνει ο χαρακτηρισμός αυτός για τον οικισμό;
«Θα υπάρχει πλέον μια περαιτέρω προστασία ως προς τις όποιες παρεμβάσεις θα γίνονται, οι οποίες θα πρέπει να έχουν την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού μέσω της Υπηρεσίας μας, εφόσον γίνονται στο χώρο που περικλείεται από τις συγκεκριμένες συντεταγμένες που ορίζουν τον “ιστορικό τόπο”», απαντά η κ. Δανιά. «Όσοι κάνουν επισκευές στα κτήριά τους, μπορούν να δανειοδοτούνται με ειδικά δάνεια, που αφορούν και τους παραδοσιακούς οικισμούς, με επιδοτούμενο επιτόκιο κι έγκριση από την Υπηρεσία Νεωτέρων.»
Το Δημαρχείο

«Οτιδήποτε θα γίνεται πλέον στον οικισμό, δε θα παίρνει πλέον άδεια από το ΣΧΟΠ, αλλά από τη Νεωτέρων», αναφέρει και ο αντιδήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιώργος Κυριαζής, τονίζοντας πως ένας από τους αρχικούς στόχους ήταν ακριβώς το να μη γίνονται παρεμβάσεις που θα χαλούν τη φυσιογνωμία του οικισμού. «Από εδώ και πέρα θα ξεκινήσουμε συνεργασία και με την Αντιδημαρχία Τουρισμού, ώστε να αρχίσει να προβάλλεται και ο χαρακτηρισμός της Αγίας Παρασκευής ως “ιστορικού τόπου”.»

Αξίζει να σημειωθεί πως η Αγία Παρασκευή είναι η μόνη περιοχή στη Λέσβο που παίρνει τέτοιο χαρακτηρισμό χωρίς να έχει προηγηθεί χαρακτηρισμός της ως «παραδοσιακού οικισμού», όπως είναι π.χ. ο Μόλυβος.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου