Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Δημοψήφισμα Ιταλίας: 95,4% ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του νερού


Οι Ιταλοί, ψήφισαν και αποφάσισαν ότι το νερό ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ. Με το συντριπτικό ποσοστό του 95%, ο Ιταλικός λαός έστειλε στον κάδο των αχρήστων τον νόμο του Μπερλουσκόνι ο οποίος προέβλεπε σταδιακή ιδιωτικοποίηση των νερών από το 2012. Οι Ιταλοί έκαναν το αυτονόητο,...
 προστάτεψαν ένα φυσικό αγαθό από τα νύχια των πολυεθνικών του νερού.


Πολλοί θεώρησαν ότι το δημοψήφισμα ήταν και μια ήττα του Ιταλού πρωθυπουργού, καθώς ο σχετικός νόμος ήταν της κυβέρνησης του. Ο Ιταλός πρωθυπουργός που έχει εκθέσει επανειλημμένως την πολιτική ζωή της χώρας του με την προσωπική του ζωή και τις δικαστικές του διαμάχες, σεβάστηκε την λαϊκή ετυμηγορία για δημοψήφισμα. Πιθανόν αναγκάστηκε να το κάνει, σημασία έχει το αποτέλεσμα. Ο γραφικός και για πολλούς ανεκδιήγητος Μπερλουσκόνι, σεβάστηκε την άποψη του λαού του και ακολούθησε την δημοκρατικότερη διαδικασία του δημοψηφίσματος.

Εδώ, στην σοβαρή Ελλάδα, την πατρίδα της Δημοκρατίας, μία κυβέρνηση, αποφασίζει πολύ εύκολα, να βγάλει στο σφυρί ένα δημόσιο μονοπώλιο, να το χαρίσει στους βαρόνους του νερού, εξασφαλίζοντας τους υπεραποδόσεις για πολλά χρόνια, και αγνοεί επιδεικτικά τόσο την διεθνή εμπειρία της αποτυχίας των ιδιωτικοποιήσεων εταιρειών ύδρευσης, όσο και τα απόλυτα νούμερα της οικονομίας όπου τα στοιχεία λένε ξεκάθαρα ότι το κόστος πώλησης είναι ίσο με τα καθαρά κέρδη της ΕΥΑΘ την τελευταία πενταετία!

Φυσικά θέμα του τι πραγματικά θέλει ο λαός δεν τίθεται, και κατά συνέπεια και η διενέργεια δημοψηφίσματος. Στην Ελλάδα τίθενται πολύ εύκολα τα διλλήματα (να θυμίσουμε λ.χ. ή Καραμανλής ή Χάος, καθώς και το Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα…) αλλά πολύ δύσκολα τα δημοψηφίσματα, βλέπετε στην Ελληνική Δημοκρατία, αυτό που θέλει ο λαός είναι ιδανικό για προεκλογική υπόσχεση, γιατί στην προεκλογική περίοδο ακούνε τον λαό, αλλά μετά τις εκλογές, ο λαός δεν ξέρει, δεν γνωρίζει και φυσικά τον αγνοούν και του λένε ψέματα.

Ο Πρωθυπουργός, μετά το περίφημο «οι υδάτινοι πόροι δεν ιδιωτικοποιούνται» στη ΔΕΘ το 2009, πέρασε απέναντι, και σήμερα ετοιμάζεται να χαρίσει το νερό της Θεσσαλονίκης σε ιδιώτες. Επειδή ο ανασχηματισμός αφορά το εσωτερικό της κυβέρνησης και μόνο, και επειδή το Μεσοπρόθεσμο αφορά τις ζωές όλων μας, καλούμε όλους τους συμπολίτες μας σε εγρήγορση και αγώνα διαρκείας για να διαφυλάξουμε αυτά που η φύση μας χαρίζει δωρεάν. Αν δεν αλλάξουνε πολιτική να τους αλλάξουμε εμείς, το νερό είναι ζωή και η ζωή δεν πωλείται.

ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

ΟΧΙ στην αύξηση των τιμολογίων.

ΟΧΙ στα ιδιωτικά μονοπώλια.
http://taxalia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου