Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

ηλεκτρικό ρεύμα από....τυρόγαλα και μικρόβια!

Μία Ελληνίδα από το τμήμα Χημικών – Μηχανικών του πανεπιστημίου Πατρών, πρωτοτυπεί στον τομέα της δημιουργίας εναλλακτικών πηγών ενέργειας, “γεννώντας” ηλεκτρικό ρεύμα με υποπροϊόντα παρασκευής τυριών, όπως το τυρόγαλα!
H δρ Γεωργία Αντωνοπούλου αναπτύσσει μικροβιακές κυψέλες καυσίμου, που τροφοδοτούνται με τυρόγαλα ή ξινόγαλα, που είναι πλούσια σε λακτόζη, που μπορεί να καταναλωθεί από καλλιέργειες βακτηρίων, που περιέχονται σε μία κυψέλη καυσίμου.
Οι παραδοσιακές κυψέλες καυσίμου χρησιμοποιούν ένα υλικό ως καταλύτη για να δημιουργήσουν οξείδωση σε ένα καύσιμο, όπως το υδρογόνο, και να δημιουργήσουν ένα ηλεκτρικό ρεύμα ανάμεσα σε δύο ηλεκτρόδια.
Οι μικροβιακές κυψέλες καυσίμου λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο, απλώς οι καταλυτικές αντιδράσεις δεν γίνονται από ανόργανα υλικά, αλλά από οργανική ύλη (βακτήρια). Κάτω από αναερόβιες συνθήκες, όπου δεν υπάρχει οξυγόνο, αυτά τα βακτήρια μεταβολίζουν το καύσιμο, προκαλώντας χημικές αντιδράσεις, που έχουν ως κατάληξη την παραγωγή ηλεκτρισμού.
Θεωρητικά τέτοιες μικροβιακές κυψέλες καυσίμου μπορούν να δουλέψουν με οποιοδήποτε μορφή οργανικής ύλης, αν και τα μέχρι τώρα πειράματα έχουν δείξει ότι οι μικροβιακές κυψέλες λειτουργούν καλύτερα με διαλύματα που περιέχουν συνθετικά σάκχαρα, όπως η γλυκόζη.
Όμως η κ. Αντωνοπούλου απέδειξε, για πρώτη φορά, ότι είναι δυνατό σε μια κυψέλη καυσίμου, αντί για ένα τέτοιο διάλυμα με σάκχαρα, να χρησιμοποιηθεί ένα διάλυμα με τυρόγαλα.
Βέβαια, προς το παρόν, η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια είναι της τάξης μόλις των μερικών χιλιοστών του βατ (milliwatt), που με το ζόρι μπορεί να φορτίσει ένα κινητό τηλέφωνο. Η ερευνητική ομάδα της κ.Αντωνοπούλου έχει ήδη καταφέρει να βελτιώσει την ενεργειακή αποδοτικότητα των κυψελών της από το αρχικό 2% σε περίπου 25%.
Σημειώνεται τέλος, πως η ενεργειακή ισχύς της συσκευής μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω χάρη σε ένα νέο σχεδιασμό που αυξάνει τη συνολική επιφάνεια των ηλεκτροδίων μέσα στην κυψέλη καυσίμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου