Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Επίθεση ισλαμιστών και Γκρίζων Λύκων κατά του Εμίλ Κουστουρίτσα στην Τουρκία



Κουστουρίτσα: Θα μπορούσαν να με πυροβολήσουν

Σάλος έχει προκληθεί στην Τουρκία από την επεισοδιακή επίσκεψη του διάσημου σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα στην Antalya, όπου ήταν καλεσμένος των διοργανωτών του φεστιβάλ σινεμά «Χρυσό Πορτοκάλι», για να συμμετάσχει στην κριτική επιτροπή.

Λίγο πριν αποχωρήσει από την Τουρκία, μετά από μια επεισοδιακή ημέρα παραμονής του εκεί, ο διάσημος σκηνοθέτης παρέθεσε συνέντευξη Τύπου. Εκεί χαρακτήρισε ως «βάρβαρο σκάνδαλο» αυτό που συνέβη εναντίον του από την τουρκική πλευρά, ενώ έκανε ειδική μνεία στην στάση και δημόσια συμπεριφορά του υπουργού Πολιτισμού της χώρας, Ερτουρούλ Γκιουνάι, η οποία σύμφωνα με τον Κουστουρίτσα έθεσε ακόμα και τη ζωή του σε κίνδυνο:

«Όταν τον υπουργό Πολιτισμού τον βλέπω σαν εχθρό μου. Όταν ο υπουργός Πολιτισμού μιας χώρας κάνει τετοιες δηλώσεις σε βάρος μου, τότε ένας απλός άνθρωπος μπορεί και να με πυροβολήσει»!

Επίσης στους παράγοντες που τον κατηγόρησαν ότι υπερασπίστηκε τη γενοκτονία των Βοσνίων, ο Εμίρ Κουστουρίτσα απάντησε λακωνικά: «Γιατί μένουν σιωπηροί στη γενοκτονία των Αρμενίων;»

Από την πλευρά του ο Ερτουρούλ Γκιουνάι αρκέστηκε στο να δηλώσει ότι οι δηλώσεις αυτές του Κουστουρίτσα είναι «ατυχείς».

Τι προηγήθηκε

Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η παρουσία Κουστουρίτσα στο φεστιβάλ, επικράτησε αναβρασμός στα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία εξαπέλυσαν δριμύτατη επίθεση εναντίον του διάσημου σκηνοθέτη, επειδή «υποστήριζε τα εγκλήματα σε βάρος των μουσουλμάνων στη Βοσνία».

Ο Εμίρ Κουστουρίτσα ήταν μουσουλμάνος και έγινε χριστιανός, λέγοντας ότι «πήρα τη θρησκεία που είχαμε πριν μας καταλάβουν οι Τούρκοι πριν από 500 χρόνια, όταν όλοι οι Σέρβοι ήταν χριστιανοί». Ωστόσο στο παρελθόν, ο σκηνοθέτης είχε επισκεφτεί πολλές φορές άλλες πόλεις της Τουρκίας, όπως την Κωνσταντινούπολη και την Προύσα, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. Όταν όμως πάτησε το πόδι του στην Antalya, όπου ο λαός σε γενικές γραμμές απωθεί τον ισλαμισμό και ό,τι αυτός συνεπάγεται για τις κυρίως τουριστικού χαρακτήρα επιχειρήσεις του, τα τουρκικά ΜΜΕ δημιούργησαν μεγάλο θέμα.
Την ευκαιρία άδραξαν μέλη των Γκρίζων Λύκων και άλλων ακροδεξιών οργανώσεων που δημιούργησαν μικροεπεισόδια τόσο κατά τα χθεσινά εγκαίνια του φεστιβάλ, όσο και σήμερα το πρωί, έξω από τον χώρο του φεστιβάλ.

Ο Κουστουρίτσα έφτασε στην Antalya χθες και από την πρώτη στιγμή ο θόρυβος γύρω από την παρουσία του εκεί ήταν μεγάλος. Χρειάστηκε αστυνομική συνοδεία για να φτάσει από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο του, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της χώρας, Ερτουρούλ Γκιουνάι, είπε «αφού θα είναι αυτός εκεί (στο φεστιβάλ) εγώ δεν θα πάω».
Ο διάσημος σκηνοθέτης αφού είπε ότι όλα αυτά είναι μέρος μιας «προπαγάνδας» της κυβέρνησης εναντίον του και ότι υπάρχουν πολιτικοί λόγοι για την αποδοκιμασία του, αποφάσισε να αποχωρήσει από το φεστιβάλ και τη χώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σε αυτό το περιβάλλον δεν μπορεί να γίνει τέχνη»! 
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου