Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Η απελευθέρωση της Λέσβου και η Συμβολή των Πλωμαριτών σ' αυτήν


Επετειακή εκδήλωση-τιμητικό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Λέσβου, με θέμα: «Η απελευθέρωση της Λέσβου και η συμβολή των Πλωμαριτών σ’ αυτήν, διοργανώνουν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Δήμος Λέσβου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Το Πόλιον», στις 6 Δεκεμβρίου, 6 το απόγευμα στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου

100 χρόνια (1912-2012) από την απελευθέρωση της Λέσβου και πολλές είναι ακόμη οι άγνωστες, μέχρι τώρα ή μέχρι πρότινος, πτυχές του πατριωτισμού των συμπατριωτών και προγόνων μας.

Η εκδήλωση αυτή είναι ένα μικρό δείγμα τιμής και ευγνωμοσύνης προς όλους που αγωνίστηκαν σκληρά, αρκετοί απ’ αυτούς έχασαν τη ζωή τους για να ζούμε εμείς τώρα ελεύθεροι. Είναι ένα οφειλόμενο και ανεξόφλητο χρέος σε πολλούς Πλωμαρίτες αγωνιστές, των οποίων η δράση ήταν ενεργός και αποφασιστική.
Επίσης, στην εκδήλωση αυτή θα παρευρεθούν αρκετοί από τους απογόνους (εγγόνια, δισέγγονα) των Πλωμαριτών αγωνιστών της απελευθέρωσης της Λέσβου, όπως του Θρασύβουλου Μελανδινού, Μαλιάκα Λαίλιου, Πέτρου Πετρέλλη, του Ιωάννη Σκυβαλάκη, και άλλοι.

 Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα είναι:

Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου, ώρα 6 το απόγευμα, Πολύκεντρο Πλωμαρίου
- 18.00. Χαιρετισμοί
- 18.10. «Στιγμιότυπα από την απελευθέρωση της Λέσβου». Εισηγητής ο Δρ Στρατής Αναγνώστου, Ιστορικός και Σχολικός Σύμβουλος.
- 18.35. «Η συμβολή των Πλωμαριτών στην απελευθέρωση της Λέσβου». Εισηγητής: ο Χαράλαμπος Πετρέλλης, Μαθηματικός.
- 18.50. «Η συμβολή των Πλωμαριτών στη Λεσβιακή Φάλαγγα». Εισηγήτρια: Δρ Κωνσταντίνα Βάκκα- Κυριαζή, Χημικός του Γενικού Χημείου του Κράτους.
- 19.00. Άλλες παρεμβάσεις
- 19.10 Προφορικές μαρτυρίες- Συζήτηση
- 19.30. Προβολή ντοκυμαντέρ με τίτλο: «Λέσβος 1912: Στα βήματα της ελευθερίας…», σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκοπετέα και σενάριο Στρατή Αναγνώστου.
Παράλληλα, θα λειτουργήσει έκθεση βιβλίων, ενθυμημάτων και φωτογραφιών της εποχής εκείνης.
www.polion.gr
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ
«ΤΟ ΠΟΛΙΟΝ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου