Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Τεμπέληδες Έλληνες ή How Goldman Sacked Greece


Να τι μας είπαν:

Η Οικονομία στην Ελλάδα διαλύθηκε, από το φτύσιμο ελιάς, τις ουζοποσίες, τους τεμπέληδες Έλληνες που αρνούνται να δουλέψουν όλη την ημέρα, που συνταξιοδοτούνται ενώ είναι ακόμα έφηβοι και οι συντάξεις που βάζουν στην τσέπη είναι κατάλληλες για έναν πασά. Και γλεντούν ξοδεύοντας  τις κοινωνικές υπηρεσίες χρησιμοποιώντας δανεικό χρήμα. Τώρα που ο λογαριασμός ήρθε και οι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν με υψηλότερους φόρους και περικοπές στις παχυλές κρατικές παροχές τους, βγαίνουν ουρλιάζοντας στους δρόμους, σπάζοντας παράθυρα και καίγοντας τράπεζες.
Εγώ όμως δεν το τρώω. Δεν το τρώω, διότι το έγγραφο που έχω στα χέρια μου φέρει την ένδειξη "ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΔΙΑΝΟΜΗ."


Θα μπω στο κατηγορητήριο: Η Ελλάδα είναι μια σκηνή εγκλήματος. Οι άνθρωποι είναι θύματα μιας απάτης, ενός εγκλήματος, μιας φασαρίας. Και - καλύψτε τα αυτιά των παιδιών, όταν το λέω αυτό - μια τράπεζα που ονομάζεται Goldman Sachs κρατά το όπλο που καπνίζει.
Το 2002, η Goldman Sachs αγόρασε κρυφά € 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ του ελληνικού δημοσίου χρέους, το μετέτρεψε σε όλα γιεν και δολάρια, στη συνέχεια το πούλησε αμέσως πίσω στην Ελλάδα.

Η Goldman είχε μια τεράστια απώλεια από τη συναλλαγή.

Είναι η Goldman τόσο ηλίθια;

Η Goldman είναι ηλίθια -σαν μια αλεπού. Η συμφωνία ήταν ένα τέχνασμα, με την Goldman να επινοεί μια ψεύτικη-φούσκα συναλλαγματικής ισοτιμίας για τη συναλλαγή. Γιατί;
Η Goldman έκανε μια μυστική συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση που ήταν στην εξουσία τότε. Το παιχνίδι τους: να αποκρύψουν ένα τεράστιο έλλειμμα του προϋπολογισμού. Η πλαστή απώλεια της Goldman ήταν το πλαστό κέρδος της ελληνικής κυβέρνησης.

Η Goldman θα έπαιρνε την επιστροφή της "απώλειάς" της από την κυβέρνηση με υπέρογκους τόκους δανείων.

Το θέμα είναι, ότι μέσα από αυτήν τήν τρελή και δαπανηρή απατεωνιά, η κυβέρνηση της Ελλάδας ήταν σε θέση να προσποιηθεί ελλείμματα που ποτέ δεν υπερέβησαν το 3% του ΑΕΠ.

Cool. Δόλιο αλλά cool.
Αλλά τα κολπάκια δεν είναι φθηνά αυτές τις μέρες: Επιπλέον των δολοφονικών τόκων, η Goldman χρέωσε τους Έλληνες πάνω από 1/4 δισεκατομμύριο δολάρια σε αμοιβές.

Όταν η νέα κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ήρθε στην εξουσία, άνοιξε τα βιβλία και οι νυχτερίδες της Goldman πετάχτηκαν έξω. Οι επενδυτές «μαινόμενοι», απαιτούσαν τεράστια επιτόκια για να δανείσουν περισσότερα χρήματα και να καλυφθεί αυτό το χρέος.

Πανικοβλημένοι οι ομολογιούχοι στην Ελλάδα έσπευσαν να αγοράσουν ασφάλιση για την περίπτωση πτώχευσης του έθνους. Η τιμή της ασφάλισης των ομολόγων, που ονομάζεται σύμβαση ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης (ή CDS ), «πυροβολήθηκε επίσης από τη στέγη». Ποιος έκανε ένα σωρό πωλήσεις ασφαλειών CDS; Η Goldman.
Και τα σαπισμένα σακιά των CDS πωλήθηκαν από την Goldman και άλλους. Μήπως δεν ήξεραν ότι παραδίδουν στους πελάτες τους επιχρυσωμένες ακαθαρσίες ;

Αυτή είναι η ειδικότητα της Goldman. Το 2007, την ίδια στιγμή που οι τράπεζες πωλούσαν ύποπτα CDS και CDOs (ενυπόθηκα δάνεια υψηλού κινδύνου), η Goldman κράτησε "καθαρή αρνητική" θέση έναντι αυτών των ασφαλειών. Γιατί η Goldman στοιχημάτιζε ότι τα οικονομικά «προϊόντα» τους, θα κατέληγαν στη λεκάνη της τουαλέτας. Η Goldman συγκέντρωσε άλλο μισό δισεκατομμύριο δολάρια από την απάτη της «καθαρής αρνητικής θέσης ".

Αλλά, αντί να παρελαύνει μέσα σε κλουβί στους δρόμους της Αθήνας ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Lloyd Blankfein , κατηγορούμε τα θύματα της απάτης, τον ελληνικό λαό. Βρεγμένοι και δαρμένοι για το κόστος αυτής της υπόθεσης. Η «διάδοση» (spread )των ελληνικών ομολόγων (ο όρος που χρησιμοποιήθηκε για το ασφάλιστρο κινδύνου που καταβλήθηκε για το διεφθαρμένο χρέος της Ελλάδας) έχει πλέον φτάσει σε 14.000 δολάρια ανά έτος, ανά οικογένεια.

[Πηγή: Greg Palast Journalism and Film]
http://www.en-gr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου