Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Ο δερμάτινος χιτώνας

Δεν πρέπει ποτέ κανείς να πηγαίνει κόντρα στους τρελλούς και στις αρχές.
Γιατί, σύμφωνα με το νόμο, ο κάθε χωροφύλακας, ο κάθε αστυνόμος, ο κάθε τελωνειακός, δεν μπορεί να λέει παρά την αλήθεια.
Η χημεία, οι άγιοι, οι μαθηματικοί μπορεί να κάνουν λάθος.
Ο αστυνομικός, ποτέ. Ο λόγος τους είναι η αλήθεια.
Όταν ένα όργανο με στολή της αστυνομίας, της δικαιοσύνης, της διοίκησης ανοίγει το στόμα του, το κάνει πάντα για να πει την αλήθεια.
Και αν η ίδια η πραγματικότητα τον διαψεύσει, τότε είναι σφάλμα της πραγματικότητας, που δεν ξέρει να προσαρμόζεται στα λόγια του οργάνου με τη στολή.



διάλογος μεταξύ του πατέρα Μολίφτα και του αστυνόμου Στρατιλάτ

-Ευχαριστώ  για τις πληροφορίες. Αν κατά τύχη μάθετε που βρίσκεται ο πατέρας του δολοφόνου, ειδοποιήστε μας......Μπορούμε να υπολογίσουμε στη συνεργασία σας;

-Οχι, κύριε αστυνόμε, λέει ο πατήρ Μολίφτα. Δεν μπορείτε να υπολογίζετε στη συνεργασία μου.

-Είσαστε ιερέας, έχετε καθήκον να συνεργαζόσαστε με την εξουσία.... Η ίδια η Αγία Γραφή σας υποχρεώνει σ΄αυτό, λέγοντας να προσφέρετε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ... οφείλετε να συνεργαστείτε μαζί μας για να βρούμε τους άλλους δολοφόνους και τη λεία τους. Είσαστε ιερέας.

-Ακριβώς επειδή είμαι ιερέας κάθε συνεργασία με την αστυνομία είναι αδύνατη. Η αστυνομία ψάχνει να βρεί στον κάθε άνθρωπο ένα δολοφόνο. Αυτή είναι η δουλειά της. Εμείς, οι ιερείς, γυρεύουμε αντίθετα σε κάθε δολοφόνο έναν άνθρωπο. Και μέσα σε κάθε άνθρωπο , γυρεύουμε το Θεό.

VIRGIL GHEORGHIOU
 Ο δερμάτινος χιτώνας
La tunique de peau et la cravache
εκδόσεις ΑΚΡΙΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου