Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

ΠΑΝΑΓΙΏΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΛΛΗΣ


Πριν 5 χρόνια, στις 5 Μαρτίου 2001 ο μικρούλης Παναγιώτης Βασιλέλλης από τον Παπάδο, έχανε την άνιση μάχη με τον χειρότερο και πιο επιθετικό παιδικό καρκίνο –το νευροβλάστωμα. Ήταν τότε μόλις 3 ετών. Για τον μικρό Παναγιώτη, πολλοί πρόσφεραν από το υστέρημά τους χρήματα σε ένα τραπεζικό λογαριασμό που ανοίχτηκε για το σκοπό αυτό στην Εθνική Τράπεζα. Τα χρήματα αυτά δεσμεύτηκαν γιατί θεωρήθηκαν προϊόν παράνομου εράνου, και δεν δόθηκαν ποτέ στους γονείς του Παναγιώτη για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα έξοδα νοσηλείας του σε ειδικό κέντρο του εξωτερικού. Επιτέλους, μετά από αλλεπάλληλες μηνύσεις και δικαστικούς αγώνες, τα χρήματα αυτά (περίπου 120 εκατομμύρια δραχμές) αποδεσμεύτηκαν και μαζί με το ποσό των αποζημιώσεων που επιβλήθηκαν δικαστικά στην Εθνική Τράπεζα, αποτέλεσαν την βάση για τη δημιουργία Ιδρύματος που θα φέρει το όνομα του μικρού Παναγιώτη Βασιλέλλη. Στόχοι του ιδρύματος είναι η δημιουργία Κέντρου Υγείας και Ερευνητικού Κέντρου για τον παιδικό καρκίνο στην Γέρα, η δημιουργία δεξαμενής δοτών μυελού οστών, καθώς και συμβουλευτικό-πληροφορικό κέντρο υποστήριξης και ενημέρωσης για οικογένειες παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες. Σύμφωνα με πληροφορίες μου, το Δημοτικό Συμβούλιο Γέρας σε πρόσφατη συνεδρίασή του αποφάσισε να διαθέσει οικόπεδο για την ανέγερση του Κέντρου Υγείας και Ερευνητικού Κέντρου. Η πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου και ιδιαίτερα του καρκίνου της παιδικής ηλικίας θα είναι πάντα ο μεγάλος στόχος της ιατρικής. Το νευροβλάστωμα είναι η τρίτη σε συχνότητα κακοήθεια της παιδικής ηλικίας μετά τις λευχαιμίες και τα λεμφώματα -αποτελεί το 7% των κακοηθειών σε παιδιά.

Ηθική δικαίωση για την οικογένεια του μικρού Παναγιώτη Βασιλέλλη, ο οποίος το 2001 έχασε τη μάχη με το θάνατο επειδή η Εθνική Τράπεζα δέσμευσε το ποσό που είχε συγκεντρωθεί για τη μεταφορά του στις ΗΠΑ.
Όπως υπενθυμίζεται στο σχετικό ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, ο μικρός Παναγιώτης έπασχε από μία σπάνια μορφή καρκίνου και είχε συμφωνηθεί να μεταφερθεί στο Memorial της Νέας Υόρκης για θεραπεία.
Είχε μάλιστα συγκεντρωθεί το ποσό των 120 εκατ. δραχμών, το οποίο όμως η τράπεζα δέσμευσε. Λίγες μέρες αργότερα το νήπιο έχασε τη μάχη με το θάνατο.
Έξι χρόνια αργότερα η Δικαιοσύνη επιδίκασε το ποσό των 2 εκατ. ευρώ στην οικογένεια ως ψυχική οδύνη, ενώ εκκρεμεί το ποινικό μέρος της διαδικασίας.
Στην απόφαση αναγνωρίζεται η ευθύνη της Εθνικής Τράπεζας και των στελεχών της για τον θάνατο του παιδιού.
Κατά των στελεχών της τράπεζας έχει ασκηθεί και ποινική δίωξη για θανατηφόρο κακουργηματική έκθεση. Ήδη μετά τις κατηγορίες των απολογουμένων στην ανακρίτρια Μυτιλήνης αναμένεται η παραπομπή τους στο ακροατήριο του Εφετείου Κακουργημάτων.



Το Συμβούλιο Εφετών Αιγαίου με βούλευμά του απάλλαξε από τις κατηγορίες τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας στη Μυτιλήνη και έναν γιατρό, οι οποίοι είχαν παραπεμφθεί σε δίκη με την κατηγορία της θανατηφόρας εκθέσεως ανηλίκου και στην ουσία αποφάνθηκε πως για το θάνατο του παιδιού δεν φταίει κανείς.
Η Εθνική τράπεζα είχε στερήσει πριν 7 χρόνια από τον μικρό Παναγιώτη που έπασχε από λευχαιμία τη δυνατότητα να ταξιδέψει στο εξωτερικό για να θεραπευτεί παρά το γεγονός ότι στον λογαριασμό που είχε ανοιχτεί τότε είχαν συνδράμει από το υστέρημά τους χιλιάδες πολίτες από τη Μυτιλήνη και όλη την Ελλάδα. Η Εθνική Τράπεζα αρνήθηκε να δώσει τα χρήματα στην οικογένεια “πατώντας” σε τυπικότητες ως προς τη μορφή του λογαριασμού.
Οι γονείς του Παναγιώτη εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία παραλληλίζουν το θάνατο του παιδιού τους με τη δολοφονία του μικρού μαθητή στα Εξάρχεια πριν από μία εβδομάδα. Η ανακοίνωση αυτή καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι: «Δυο είναι οι δολοφονίες». Ο Παναγιώτης Βασιλέλλης έφυγε από τη ζωή στις 4 Μαρτίου του 2000 σε ηλικία μόλις τεσσάρων ετών.



Απορρίφθηκε από τον Άρειο Πάγο η αίτηση του αντιεισαγγελέα Δ. Λέκκου, που ζητούσε να αναιρεθεί βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αιγαίου, το οποίο έκρινε ότι δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες κατά τεσσάρων διευθυντικών στελεχών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ) και τέως διευθυντή του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία για το αδίκημα της έκθεσης, από την οποία προήλθε ο θάνατος του μικρού Παναγιώτη Βασιλέλλη. Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε ότι το απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αιγαίου είχε την ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία που απαιτεί το Σύνταγμα, με συνέπεια τα διευθυντικά στελέχη της ΕΤΕ και ο διευθυντής του Νοσοκομείου να απαλλαγούν οριστικά. Υπενθυμίζεται ότι ο Παναγιώτης Βασιλέλλης από τη Μυτιλήνη προσβλήθηκε από μια σπάνια μορφή καρκίνου, με την ονομασία νευροβλάστωμα δεξιού επινεφριδίου και σε ηλικία τριών ετών απεβίωσε το Μάρτιο του 2001. Το θέμα της υγείας του έγινε γνωστό και από προσφορές πολιτών είχε συγκεντρωθεί το ποσό των 296.404 ευρώ για να μπορέσει να πάει σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης. Όμως, τα χρήματα δεν μπόρεσαν να τα εκταμιεύσουν ποτέ οι γονείς του, Ευστράτιος και Γεωργία Βασιλέλλη, καθώς είχαν μπλοκαριστεί από την Εθνική Τράπεζα. Τελικώς, η αποδέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού έγινε δύο μέρες μετά το θάνατο του Παναγιώτη Βασιλέλλη.

Κλασικό παράδειγμα απόφασης που έρχεται σε αντίθεση με το περί δικαίου κοινό συναίσθημα. Πάλι καλά που δεν αποφάσισαν ότι φταίει ο μικρός που είχε το θράσος να αρρωστήσει σε αυτή την τόσο ξεφτιλισμένη χώρα.

σταχυολόγηση απο τον ημερήσιο τύπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου