Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Αρμένιοι κατά Αμερικανών ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος, δημοσιογράφος
Στα μαχαίρια βρίσκονται οι Αρμένιοι με τον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα, τον οποίο συνέλαβαν ψευδόμενο. Οι Αρμένιοι εγκαλούν τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα Φράνσις Ριτσιαρντόνε για τα ψέματα που είπε στη Γερουσία, όσον αφορά στη λειτουργία των Χριστιανικών Εκκλησιών σήμερα στην Τουρκία. Ο κ. Ριτσιαρντόνε εκλήθη στη Γερουσία και σε ερώτηση που του έγινε δήλωσε ότι « οι περισσότερες από τις Χριστιανικές Εκκλησίες που λειτουργούσαν στην Τουρκία πριν από το 1915 εξακολουθούν να λειτουργούν και σήμερα».
Δυστυχώς από ελληνικής πλευράς δεν υπήρξε οποιαδήποτε αντίδραση προς αποκατάσταση της αλήθειας, την οποία υπερασπίστηκαν μόνο οι Αρμένιοι. Ο Πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής της Αμερικής κ. Κεν Χασικιάν με επιστολή που απέστειλε στην Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Χίλαρι Κλίντον την 15η Αυγούστου 2011 εγκαλεί τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα για το ότι δεν είπε την αλήθεια στη Γερουσία και απλά μετέφερε σ’ αυτήν την τουρκική προπαγάνδα και τον καλεί να ζητήσει συγγνώμην από τα εκατομμύρια των εξοντωθέντων Χριστιανών από τις Οθωμανικές και Τουρκικές κυβερνήσεις.

Στην επιστολή ο κ. Χασικιάν επισημαίνει στην κ. Κλίντον με στοιχεία ότι η συντριπτική πλειονοψηφία των Χριστιανικών Εκκλησιών στην Τουρκία καταστράφηκαν, συλήθηκαν ή έγιναν τζαμιά και δημεύθηκαν οι περιουσίες τους, οι οποίες πρέπει να επιστραφούν στους Αρμένιους, Έλληνες και Ασσύριους ιδιοκτήτες τους.

Εξάλλου ο Αρχιεπίσκοπος των Αρμενίων στην Αμερική Μουσέγκ Μουρντεροσιάν δήλωσε σχετικά ότι ο κ. Ριτσιαρντόνε με την κατάθεση του στη Γερουσία προκαλεί όχι μόνο γιατί παραποιεί βάναυσα την αλήθεια, αλλά και γιατί δίνει συχωροχάρτι στις Οθωμανικές και Τουρκικές κυβερνήσεις για τις γενοκτονίες σε βάρος των Αρμενίων και των Ελλήνων.  Ενδεικτικό της καταπίεσης που υπέστησαν και υφίστανται οι Χριστιανοί είναι, όπως τόνισε, ότι ο Πρωθιεράρχης των Αρμενίων της Κιλικίας βρίσκεται εν εξορία στον Λίβανο.

Για την καταγραφή των ανακριβειών που κατέθεσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Γερουσία παρατίθεται ο σχετικός διάλογος που είχε με τον Γερουσιαστή Μενέντεζ, όπως τον δημοσίευσε το Αρμενικό Πρακτορείο Ειδήσεων Asbarez:

Γερουσιαστής Μενέντες:   Με βάση τις πληροφορίες που έχετε συλλέξει πόσες περίπου από τις 2000 Χριστιανικές Εκκλησίες που λειτουργούσαν πριν από το 1915 εξακολουθούν να λειτουργούν;

Πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία Ριτσιαρντόνε: Οι περισσότερες από τις Χριστιανικές Εκκλησίες που λειτουργούσαν πριν από το 1915 εξακολουθούν να λειτουργούν ως Εκκλησίες. Μερικές μεγάλης σημασίας έχουν μετατραπεί σε μουσεία. Οι υπόλοιπες καταστράφηκαν ή μετατράπηκαν σε τζαμιά.

Δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε αφεθεί στη νεοοθωμανική προπαγάνδα.

Στις 15 Αυγούστου, την ώρα δηλαδή που οι Αρμένιοι διαμαρτύρονταν για τις ανακρίβειες του Αμερικανού πρέσβη, οι Έλληνες προέβαλαν κυρίως και σε  έκταση τη Θεία Λειτουργία στη Μονή Σουμελά του Πόντου, την οποία τέλεσε ο Πατριάρχης και τα όσα είπε εκεί από διφθέρας.

Το γεγονός αντικειμενικά είναι τοπικής και περιορισμένης σημασίας, αφού αφορά  τους Ποντίους και έρχεται μόνο να προβάλλει την «μεγαλοθυμία» της Κυβέρνησης Ερντογάν, δηλαδή την προπαγάνδα της, την ώρα που αυτή δεν έχει ικανοποιήσει κανένα από τα ουσιώδη αιτήματα του Πατριαρχείου, όπως είναι το άνοιγμα της Σχολής της Χάλκης, η αναγνώριση της θέσης  του Πατριάρχου στην Ορθόδοξη Εκκλησία και η επιστροφή των Εκκλησιών και των περιουσιών τους στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.

Επίσης οι Έλληνες Πόντιοι είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν ως επισκέπτες στον Πόντο και, υπό την παρακολούθηση των κρατικών και παρακρατικών οργάνων, να καταθέτουν στην Τουρκία τα χρήματα τους, όταν η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά έχει μεταφερθεί και βρίσκεται στη Βέροια.

Αντίθετα από την επικαιρότητα περιορίστηκαν ή εξαφανίστηκαν για δεύτερη χρονιά  τα εθνικά προσκυνήματα του 15Αύγουστου, όπως είναι αυτά της Τήνου, που έχει και προεκτάσεις στην Εθνική μας Παλιγγενεσία και στον πόλεμο του 1940-41, και της Εκατονταπυλιανής, στην Πάρο.

Το ερώτημα που τίθεται μετά τα γεγονότα του 15Αύγουστου είναι αν από αφέλεια γινόμαστε όργανα της νεοοθωμανικής προπαγάνδας ή, λόγω ψυχολογικών τραυμάτων, επανερχόμαστε στην εθελοδουλεία και στο ραγιαδισμό.http://www.elzoni.gr/html/ent/605/ent.12605.asp 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου