Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Ο Λάκης Παπαστάθης (μας) ταξιδεύει στη Μυτιλήνη

Στη μεγάλη αυλή του Ελαιοτριβείου - Μουσείου «Βρανά» στον Παπάδο της Λέσβου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου στις 8.30 μ.μ. η παγκόσμια πρώτη προβολή της νέας ταινίας του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη Λάκη Παπαστάθη. Το συμπαραγωγής Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ΕΡΤ, ΝΟVΑ και Παπαστάθη «Ταξίδι στη Μυτιλήνη» είναι ένα εσωτερικό ταξίδι επιστροφής στον γενέθλιο χώρο. Ενας κινηματογραφιστής, με αφορμή μια κληρονομιά, επιστρέφει στην ιδιαίτερη πατρίδα του- από την οποία τον κρατούσε μακριά ένα βαρύ οικογενειακό περιστατικό του παρελθόντος- έπειτα από 20χρονη παραμονή στο Παρίσι. Συναντά όσους έχουν απομείνει από τους συγγενείς του, ξαναθυμάται αυτούς που έχουν «φύγει» για πάντα, «ανακαλεί» τον παιδικό του εαυτό και ξαναζεί τα δραματικά γεγονότα που τον σημάδεψαν.

«Η ταινία μου έπρεπεσε κάθε περίπτωσηνα ξεκινήσει το ταξίδι της προς το κοινό από τη Μυτιλήνη, από τον χώρο στον οποίο γυρίστηκε και στον οποίο αναφέρεται» λέει ο σκηνοθέτης, ο οποίος έζησε τα νεανικά χρόνια του στην πρωτεύουσα της Λέσβου. «Η προβολή αυτή αποτελεί μια συμβολική ανταπόδοση στους ανθρώπους του τόπου που αγκάλιασαν και στήριξαν με τρόπο συγκινητικό την προσπάθεια τη δική μου και των συνεργατών μου, καθώς και στους δεκάδες μυτιληνιούς ερασιτέχνες ηθοποιούς που έλαβαν μέρος στην ταινία». Μεταξύ άλλων παίζουν οι ηθοποιοί Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Μαρία Ζορμπά, Δημήτρης Καταλειφός και Υβόννη Μαλτέζου.
Το Ελαιοτριβείο Βρανά, το παλαιότερο ατμοκίνητο ελαιοτριβείο του Αιγαίου, χτίστηκε το 1887 από τον παππού του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη και, αφού λειτούργησε αδιάκοπα επί 90 χρόνια, έκλεισε και ερήμωσε. Το μεγάλης αξίας βιομηχανικό αυτό συγκρότημα σώθηκε από τη φθορά του χρόνου με τη φροντίδα της Εταιρείας Πολιτισμού «Αρχιπέλαγος», η οποία το αναστήλωσε και το διαμόρφωσε σε πρότυπο Ελαιοτριβείο-Μουσείο και χώρο πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου