Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Το Ολοκαύτωμα των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας





Του ΒΛΑΣΗ ΑΓΤΖΙΔΗ*
Ενα από τα ζητήματα που στοιχειώνουν τις σχέσεις της σύγχρονης Τουρκίας με τον σύγχρονο κόσμο είναι η ανάμνηση της ακραίας εθνικιστικής πολιτικής και των τεχνικών γενοκτονίας που επέλεξαν οι Νεότουρκοι, ως μηχανισμό μετατροπής της πολυεθνικής προνεοτερικής ισλαμικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε τουρκικό έθνος-κράτος.

Οι χριστιανικές κοινότητες των Ελλήνων της Ανατολής, των Αρμενίων, των Ασσυροχαλδαίων, των Αραμαίων θα βιώσουν με τον πλέον δραματικό τρόπο την πολιτική ενός ακραίου εθνικιστικού, μιλιταριστικού κινήματος. Το γνωστότερο επεισόδιο αυτής της ιστορικής διαδικασίας είναι η γενοκτονία των Αρμενίων. Μέσα στα όρια της αυταρχικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι Αρμένιοι υπήρξαν μια ομάδα που ανέπτυξε έντονα την εθνική της ταυτότητα και διατύπωσε τους πολιτικούς της στόχους. Παράλληλα όμως, επηρεάστηκαν και συνδέθηκαν με διεθνή κέντρα που επιζητούσαν την καταστροφή της Αυτοκρατορίας.

Κατά τα τέλη του 19ου αιώνα φάνηκε ότι η συμμαχία με τους Ρώσους -οι οποίοι συγκροτούσαν μια νέα ανερχόμενη δύναμη η οποία είχε ήδη κατακτήσει τον Καύκασο- θα έδινε τέλος στην αρμενική εθνική περιπέτεια. Ο σκληρός ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων (Βρετανία, Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία) τα χρόνια 1894-1896 και η κυριαρχία του τυραννικού σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ -τον οποίο ο Γλάδστον αποκάλεσε «Ο Μέγας Δολοφόνος»- οδήγησε στην πρώτη μεγάλη σφαγή του αρμενικού λαού με 300.000 θύματα. Ο Αβδούλ Χαμίτ πίστευε ότι «ο καλύτερος τρόπος να τελειώνουμε με το Αρμενικό Ζήτημα είναι να τελειώνουμε με τους Αρμένιους».

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Ελληνικά δεδομένα


http://sites.google.com/site/greekpar... εδώ είναι τα emails όλων μας των βουλευτών ... Στείλτε τους μήνυμα και πείτε τους να σταματήσουν να ξεπουλάνε την πατρίδα μας. Εκτός από τον πατήρ Μεταλληνό που ήτο παρών και επιβεβαιώνει τη ομιλία kissinger, Η εδημερίδα turkish daily επιβεβαιώνει με δημοσιευμά της στις 17 φλεβάρη του 1991 όσα ειπώθηκαν από τον kissinge Μην παρασύρεστε απο λαοπλάνους που υπηρετούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών και της παγκοσμιοποίησης

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

επίκαιρο ανέκδοτο


Μια μέρα ένας ανθοπώλης πήγε να κουρευτεί στον κουρέα της γειτονιάς του.
Μετά το κούρεμα ρώτησε πόσο οφείλει, και ο κουρέας του είπε

"Δεν θέλω χρήματα από εσένα σήμερα, είναι προσφορά του καταστήματος".

Ο ανθοπώλης έφυγε ευχαριστημένος.

Οταν ο κουρέας πήγε την άλλη μέρα το πρωι να ανοίξει το μαγαζί του, βρήκε στην πόρτα του ένα σωρό τριαντάφυλλα και μια ευχαριστήρια κάρτα.

Αργότερα, έρχεται ένας μανάβης για κούρεμα, κι όταν ρώτησε πόσο κάνει,

ΔΗΛΩΣΗ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ



Με τον κοινό νου που διαθέτω, δεν μπορώ να εξηγήσω και ακόμα περισσότερο να δικαιολογήσω την ταχύτητα με την οποία κατρακύλησε η χώρα μας από τα επίπεδα του 2009 σε τέτοιο σημείο, ώστε με το ΔΝΤ να απολέσουμε ένα μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας και να τεθούμε σε καθεστώς κηδεμονίας.

Και είναι περίεργο ότι κανείς έως τώρα δεν ασχολήθηκε με το πιο απλό, δηλαδή την οικονομική μας διαδρομή με αριθμούς και στοιχεία από τότε έως τώρα, ώστε να καταλάβουμε κι εμείς οι αδαείς τους πραγματικούς λόγους αυτής της πρωτοφανούς και ιλιγγιώδους εξελίξεως, που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της εθνικής μας αυτοτέλειας και μαζί της την διεθνή ταπείνωση.

Ακούω για το χρέος των 360 δισεκατομμυρίων, όμως συγχρόνως βλέπω ότι τα ίδια και μεγαλύτερα χρέη έχουν πολλές άλλες χώρες. Άρα δεν μπορεί να είναι αυτή η βασική αιτία της κακοδαιμονίας. Επίσης με προβληματίζει το στοιχείο της υπερβολής στα διεθνή χτυπήματα με στόχο την χώρα μας, μαζί με ένα τόσο καλά εναρμονισμένο συντονισμό εναντίον μιας ασήμαντης οικονομικά χώρας, που καταντά ύποπτος. Έτσι οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι κάποιοι μας ντρόπιασαν και μας φόβισαν, για να μας οδηγήσουν στο ΔΝΤ,

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Max Keiser on the Greek Crisis 2


πότε θα τους δούμε στα ελληνικά ΜΜΕ;

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» ΟΛΩΝ ΟΣΟΙ ΚΑΤΕΙΧΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΞΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 1990 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

1. Να δημοσιοποιηθούν αμέσως και μάλιστα στο διαδίκτυο, όπως προβλέπεται στην παρ.3 του άρθρου 3 του νόμου 3213\2003, οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» όλων όσοι, από το έτος 1990 και μετά, διατέλεσαν Πρωθυπουργοί, αρχηγοί πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπήθηκαν στο εθνικό ή ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί και ειδικοί γραμματείς υπουργείων, γενικοί γραμματείς υπουργικού συμβουλίου, βουλευτές, ευρωβουλευτές, νομάρχες , δήμαρχοι, πρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι, ή εντεταλμένοι σύμβουλοι και γενικοί διευθυντές δημοσίων νομικών προσώπων, καθώς επίσης και όλων όσοι υπό την ιδιότητά τους ως πρόεδροι και μέλη επιτροπών εμπλέκονται σε διαγωνισμούς προμηθειών του δημοσίου ή αναθέσεις δημοσίων έργων.

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΟΣΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ

Η διχοτόμηση του Αιγαίου και η συνδιαχείριση του ελληνικού πλούτου του Αιγαίου κυκλοφορεί συνεχώς σαν φήμη, κάτι που αποτελεί ένδειξη πως πρέπει πλέον να το αναμένουμε. Άλλωστε ο Γιώργος Παπανδρέου μας το δήλωσε ξεκάθαρα, "έχουμε απωλέσει την ελευθερία μας". Να υπενθυμίσω ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα του "ηγέτη" της χώρας την εθνική μας κυριαρχία την έχουμε απωλέσει εδώ και μήνες, εξ ου και η παράδοση της χώρας σε ξένους διοικητές.

Προτείνω στις 14 και 15 Μαϊου που ο κ. Ερντογάν θα έρθει, για να παραλάβει τα "κλειδιά" του Αιγαίου,

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Φέρτε μας, ρε καριόληδες, σε απόγνωση. Φέρτε μας....

«Ουδέν ισχυρότερον της απογνώσεως...»

 Χωμένος μέσα στις περισπούδαστες οικονομικές και άλλες αναλύσεις και με τα spreads ολοένα να σκαρφαλώνουν στα ιστορικά υψηλά τους, μπορώ -ευτυχώς ακόμη- να ψηλαφώ την  προφητική μαρτυρία των πεθαμένων γιαγιάδων μου.  

«Θε να 'ρθει καιρός που η Ευρώπη θα καυχηθεί να κάνει την Ελλάδα να διακονευτεί». 

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Οι δυο Ελλάδες

του Θεόδωρου Ε. Παντούλα
Μεγάλωσα όπως η μισή Ελλάδα στην Αθήνα, την πόλη της δουλοπαροικίας και των πλουτοκρατών –κατά Παπαδιαμάντη. Οι γονείς μου, όπως οι περισσότεροι, εσωτερικοί πρόσφυγες κι αυτοί. Χάρη σε αυτούς αλλά ερήμην τους έμαθα ότι στον τόπο μας υπάρχουν δυο ασύμπτωτες πραγματικότητες. Μικρός απλώς το υποψιαζόμουν. Μεγαλώνοντας όμως σιγουρεύτηκα ότι υπάρχουν δυο.

Την μια την γνωρίζουμε όλοι. Είναι αυτή που μας ταλαιπωρεί με την αγοραία χυδαιότητά της καθημερινά. Είναι αυτή μας φορολογεί για υπηρεσίες που δεν μας παρέχει, που μας ταπεινώνει για εκδουλεύσεις που μας επιβάλει. Είναι η ανέστια πραγματικότητα της αρπαχτής και των κολλητών. Της συμπλεγματικής έπαρσης και της ανυποψίαστης αλλοτρίωσης. Της νεοπλουτικής ένδειας και της αμερημνισίας του «ό,τι φάμε κι ό,τι πιούμε». Είναι αυτή η κατ’ εξακολούθηση παραχάραξη που ευτελίζει τις ζωές μας.

ΔΝΤ: Οι Ρουμάνοι θα δουλεύουν μέχρι να πεθάνουν!

  • Οι επερχόμενοι "σωτήρες" της Ελλάδας έχουν καταδικάσει τον λαό της Ρουμανίας. Λέτε να λυπηθούν τους Έλληνες;
Στην Ρουμανία το ΔΝΤ τους επιβάλλει να δουλεύουν σχεδόν μέχρι το θάνατό τους για να δώσει δάνειο 12 δισ. ευρώ! η ρουμανική κυβέρνηση πέρασε ήδη νομοσχέδιο το οποίο εκτός των άλλων (μείωση μισθών και συντάξεων το οποίο προβλέπει την απόλυση περισσότερων από 100.000 δημοσίων υπαλλήλων και τη μείωση των επιδομάτων στον δημόσιο τομέα) προβλέπει ακόμη την αύξηση του ορίου ηλικίας για σύνταξη στα 60 χρόνια για τις γυναίκες και στα 65 για τους άνδρες από το 2014 και αύξηση στα 65 χρόνια και για τα δύο φύλα από το 2030.
Μόνο που η Ρουμανία έχει μέσο όρο ζωής τα 72 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας στην Ευρώπη και προβλέπεται να μειωθεί ακόμα περισσότερο λόγω των μειώσεων στις δαπάνες του συστήματος υγείας.
Την ίδια απάνθρωπη πολιτική ακολούθησε και ο Ίλιε Τσαουσέσκου, ο Ρουμάνος κομμουνιστής δικτάτορας, στην δεκαετία του 1980 και "τελείωσε" στο εκτελεστικό απόσπασμα το 1989...
Να πούμε "και στα δικά μας"; Μπορεί άραγε κανείς από το κυβερνητικό επιτελείο να διακόψει τον πρωθυπουργό από την γυμναστική του και να τον ενημερώσει για το πως συμπεριφέρεται το ΔΝΤ εντός Ευρωπαϊκού εδάφους;
πηγη

Άγκυρα: "Τουρκική περιοχή έρευνας-διάσωσης Σκύρος-Λέσβος-Ψαρά"!

ImageΗ Τουρκία σήμερα ανακοίνωσε με NAVTEX την διεξαγωγή στις 29 και 30/4/2010 άσκηση έρευνας και διάσωσης σε περιοχές που αναφέρει ως "Τουρκικές SAR περιοχές" στο κεντρικό Αιγαίο (και εντός FIR Αθηνών φυσικά)!Η πρώτη εκτείνεται σε μεγάλη έκταση στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Σκύρου-Λέσβου-Αγ.Ευστρατίου-Ψαρών, ενώ η δεύτερη μεταξύ Χίου-Λέσβου.
Αναμένεται ΝΟΤΑΜ από ελληνικής πλευράς ή τουλάχιστον ελπίζεται ότι η ελληνική πλευρά θα εκδώσει ΝΟΤΑΜ, τουλάχιστον για τους τύπους, για να προστατέψει τα εθνικά συμφέροντα σε θεωρητική βάση, αφού σε πρακτική βάση δεν επιθυμούν οι κυβερνώντες να κάνουν κάποια κίνηση.
Η NAVTEX έρχεται σε συνέχεια της ΝΟΤΑΜ που είχε εκδώσει πριν μία εβδομάδα και την οποία είχε αποκαλύψει το defencenet.gr, με την οποία «απαγόρευε» την διενέργεια ελληνικής αποστολής έρευνας-διάσωσης για την ανεύρεση του ψαρά που είχε χαθεί στην περιοχή των Ψαρών.
πηγη

Μάρκα μεταμφιεσμένα σε ευρω ...

Αμώτο! Το βρίσκω συμπαθητικό που τα αδέλφια μας οι Fyrόmιοι (άντε, ξαδέλφια μας) προσπαθούν να (ξανα)κλέψουν λίγη ιστορία κι απ' τους Βούλγαρους (τον εκνευρισμό των οποίων δεν καταλαβαίνω). Οπως βρίσκω ακόμα πιο συμπαθητική την προσπάθεια των Τούρκων καρντάσηδων να κλέψουν κι αυτοί ολίγον από Βυζάντιο (κι όχι μόνον από μεζέδες ή μουσική, αλλά κι από Βύζαντα τον Οικιστή ή τους Μεγαλοκομνηνούς) - no problem

έχουμε ιστορία να πάρετε όλοι, αδέρφια! Αλλωστε αυτό είναι η ιστορία, μια ώσμωση: η μάνα του τελευταίου Παλαιολόγου ήταν Fyromoσέρβα και η γιαγιά του Ιβάν του Τρομερού μια ωραιοτάτη Παλαιολογίνα. Για όλους έχει η ιστορία, καρντάσια· και αυτογνωσία (με συνέπεια την αδελφοσύνη) και καραγκιοζιλίκια (με συνέπεια την αποξένωση)...
 

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

ΜΜΕ : Ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις...

Μια  συνοπτική και κριτική ματιά στο πρόσφατο παρελθόν και παρόν των ιδιωτικών ΜΜΕ στην Ελλάδα. 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgXS884WXk-ADym-H_ZO6IE6hZQ7BCE_OM7mNm3Egr039FBJX3-EdnkFOQ4arCumQuyt5mSRJgPCU1eU7iLXOtnLY3_YUMCDnVAcQzJ2y97-p0P3sEsOEDnsNL4DbVAarqDqh0-v4pz2Ms/s400/monkey-reporter.jpg
Στήνεις ένα στούντιο με προηγμένο εξοπλισμό που  αγόρασες από το ε ξ ω τ ε ρ ι κ ό και κατόπιν εκπέμπεις,αφού εντωμεταξύ οι κατα άλλα σεβαστοί και έξυπνοι πατέρες του έθνους στάθηκαν  α ν ι κ α ν ο ι   να αντιληφθούν τις συνέπειες.

Γράφει ο jammer

 Στο πλαίσιο της παρούσας κρίσης θεώρησα χρήσιμη μια κριτική αποτίμηση της σύντομης ιστορίας της 4ης εξουσίας για λόγους που θα φανούν από την ανάγνωση της.

Το εύκολο ξεκίνημα.
Τα τελευταία  είκοσι χρόνια στην Ελλάδα μας ένα από τα γεγονότα που  επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό και ένταση την κοινωνική,οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου ήταν η ίδρυση και εξάπλωση της ιδιωτικής ραδιοτηλεόρασης.
 Η καθολική παρουσία της στο σαλόνι κάθε ελληνικής οικογένειας και συνακόλουθα η επιρροή της στον τρόπο σκέψης όλου  του πληθυσμό είναι δεδομένα ακόμα και...
στις μέρες που η δύναμη τους έχει αρχίσει να μετριάζεται.

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Να γίνει τώρα δημοψήφισμα ή έστω ψηφοφορία στη Βουλή.

Ο κ. Παπανδρέου έχει ιερή υποχρέωση να ζητήσει τη συγκατάθεση του λαού με δημοψήφισμα προκειμένου να βάλει την υπογραφή του και να παραδώσει την Ελλάδα στο ΔΝΤ.
Δεν πρέπει να ξεχνάει, γιατί εμείς δεν το ξεχνάμε, ότι ανέλαβε την εξουσία με άλλο πρόγραμμα που παρουσίασε στο λαό και εγκρίθηκε στις 4-10-2009 και επομένως στερείται δημοκρατικής νομιμοποίησης για να προβεί σε μια....
τόσο βαριά για τον ελληνικό λαό πράξη. Πολλοί μιλάνε για πολιτική εξαπάτηση του λαού.
Αν δεν μπορεί να το αντιληφθεί αυτό, τουλάχιστον ας φέρει το θέμα πρώτα στη Βουλή για να γίνει ονομαστική ψηφοφορία.
Έχει το δικαίωμα ο ελληνικός λαός να γνωρίζει ποιοι βουλευτές, από όλα τα κόμματα, είναι υπέρ του ΔΝΤ και ποιοι όχι.
Έχει το δικαίωμα ο λαός να ξέρει ποιους θα περιμένει στη γωνία στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Όχι πια γενική συνενοχή.
Όχι και να κρύβονται αύριο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πίσω από το εξιλαστήριο θύμα που θα είναι ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, όπως έγινε με τον κ. Καραμανλή.
Ο καθένας βουλευτής ελεύθερα θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του και ο λαός θα πρέπει να γνωρίζει ποιοι είναι οι υπεύθυνοι και ποιους να τιμωρήσει.
πηγη

ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΜΑΣ;

1.εφηύραν το αλφάβητο
2.μας έδωσαν τον Όμηρο, ποίηση
3.τη δημοκρατία και τον εξοστρακισμό
4.ναούς και αρχιτεκτονική
5.φιλοσοφία
6.αστρονομία
7.φυσική
8.ρητορική
9.δίκη απο σώμα ενόρκων
10.φάρμακο
11.θέατρο, τραγωδία και κωμωδία
12.γεωμετρία. αφηρημένα μαθηματικά
13.μυθολογία
14.ιστορία
15.γλυπτική
16.τέχνη
17.ελαιόλαδο
18.κρασί
......
Σχόλιο στο άρθρο του Βουλγαρικού πρακτορείου ειδήσεων Novinite,
http://www.novinite.com/forum_view.php?news_id=115330 στην είδηση που αναφέρουμε, εδώ.

πηγη

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ( ΔΝΤ )


Καλή δουλειά, κατατοπιστικότατο και με απλά λόγια , φτιαγμένο από οικονομολόγους.

"Νo cash, just ash"

Η Ισλανδία στέλνει το θυμό της



"Ακριβώς πριν από 200 χρόνια ενα άλλο ισλανδικό ηφαίστειο εξερράγη με καταστροφικές συνέπειες για τον καιρό, τη γεωργία και τις μεταφορές σε όλο το βόρειο ημισφαίριο - και συντέλεσε στο ξεκίνημα της Γαλλικής Επανάστασης."(Μπλογκ Ελβα-Πηγή Guardian)

Το σκεφτόμουν ολες αυτές τις μέρες.Έλεγα κοίτα να δεις τι μπορεί να συμβεί...
Χθες βρήκα λίγο χρόνο κι έριξα μια ματιά στο θέμα.

Η κατάργηση του «10» ως επαναστατική καινοτομία, του Απ. Δοξιάδη


...για να ανεβάσουμε το επίπεδο της Παιδείας μας ακόμη περισσότερο μάλιστα μπορούμε σταδιακά να λάβουμε και μερικά μέτρα ακόμη, όλα στην ίδια φωτεινή κατεύθυνση που δείχνει η κατάργηση του «10».

Το πρώτο είναι να καταργήσουμε εντελώς τη βαθμολογία, αρχικά στο γυμνάσιο, μετά στο λύκειο και, στο πλαίσιο ενός πενταετούς προγράμματος, στο πανεπιστήμιο. Αλλωστε, η βαθμολογία είναι κατ΄ εξοχήν μορφή αξιολόγησης, και είναι γνωστό πόσους αγώνες έχουν κάνει πολλοί εκπαιδευτικοί μας, κάθε βαθμίδας, για να μην αξιολογούνται (η ΟΛΜΕ μάλιστα καταδικάζει ρητά τις σχετικές απαράδεκτες αποφάσεις των νέων μέτρων). Γιατί λοιπόν να μην προσφέρουν τώρα οι διδάσκοντες αυτό που το θεωρούν προνόμιό τους- και κατά την κρίση τους τόσο βελτιωτικό του επιπέδου της Παιδείας- και στους μαθητές και στους φοιτητές τους;

Το δεύτερο μέτρο- αυτό εμπνευσμένο από άλλο επαναστατικό βήμα, της ανωτατοποίησης των ΤΕΙ-, θα είναι η ανωτατοποίηση του λυκείου। Ετσι, ο απόφοιτος του ελληνικού λυκείου θα θεωρείται αυτομάτως πτυχιούχος πανεπιστημίου। Η απαραίτητη συνέχεια βέβαια είναι η υπερανωτατοποίηση του πανεπιστημιακού πτυχίου και η αναγόρευσή του, αυτομάτως, σε διδακτορικό. (Το διδακτορικό, σε συνεννόηση με τη Σουηδική Ακαδημία, μπορεί να πετύχουμε να θεωρείται Νομπέλ.) Υπάρχουν πάμπολλες ιστοσελίδες που προσφέρουν διπλώματα κάθε λογής επί πληρωμή. Γιατί να μην τους ανταγωνιστούμε, προσφέροντας στη χειμαζόμενη οικονομία μας το πλούσιο έσοδο που τώρα καρπώνονται κάποιοι επιτήδειοι; Σίγουρα θα τους επιβληθούμε κατά κράτος! Γιατί τι νομίζετε ότι θα προτιμούν οι αλλοδαποί υποψήφιοι; Το τσίτικο, το ξένο, που βρωμάει από δέκα χιλιόμετρα ότι είναι αγορασμένο από το Διαδίκτυο, ή ένα λαχταριστό δίπλωμα ελληνικού πανεπιστημίου, με ωραιότατες σφραγίδες, με ιωνικές κολόνες, με Πλάτωνα, Αριστοτέλη και όλους μας τους σοφούς επάνω;

Το Βήμα της Κυριακής 18 Απριλίου

Ο Απόστολος Δοξιάδης είναι έλληνας συγγραφέας και σκηνοθέτης. 'Εγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης σε ηλικία 15 ετών. Σπούδασε Εφαρμοσμένα Μαθηματικά στο École Pratique des Hautes Études του Παρισιού, κατασκευάζοντας μαθηματικά μοντέλα για το νευρικό σύστημα.
Μετά το πέρας των σπουδών του, ο Δοξιάδης γύρισε στις αγάπες της εφηβείας του: τη συγγραφή, τον κινηματογράφο και το θέατρο. Δημοσίευσε τέσσερα μυθιστορήματα: Παράλληλη ζωή (1985), Μακαβέττας (1988), Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ (1992) και Τα τρία ανθρωπάκια (1997). Αρχικά γράφτηκαν στα ελληνικά, ωστόσο η μετάφραση που έκανε ο ίδιος στα αγγλικά τού Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ εκδόθηκε διεθνώς το 2000.
Το 2008, ο Δοξιάδης κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα-κόμιξ Logicomix, σε συνεργασία με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϋ στην Επιστήμη των Υπολογιστών Χρίστο Παπαδημητρίου και τους καλλιτέχνες Αλέκο Παπαδάτο και Annie di Donna. Σύντομα το βιβλίο έγινε παγκόσμιο best seller.

Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Ένας Ινδιάνος φύλαρχος Mohawk πού έγινε Ορθόδοξος...


ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΕΝΟΣ ΙΝΔΙΑΝΟΥ...
Σάββατο βράδυ. Λιγοστά φώτα. Στη Ρωσική Μητρόπολη των Αγίων Πέτρου και Παύλου ο εσπερινός μόλις έχει αρχίσει. Οι σκιερές σιλουέτες των λιγοστών πιστών που παρευρίσκονται, παίρνουν όγκο καθώς ανάβουν τα κεριά στα μανουάλια. Το τέμπλο υποβλητικό, φτιαγμένο από έμπειρους τεχνίτες στις αρχές του αιώνα...
Είναι η δεύτερη μου φορά στον Εσπερινό, πάνε χρόνια τώρα... Το «φως ιλαρόν» στα σλαβονικά δημιουργεί μια αίσθηση εσώτερης γαλήνης και ανάπαυσης. Όλα δέονται τούτη την ώρα για την μέρα που φεύγει και για την μέρα που έρχεται. Μετά την τρέλα της μέρας τούτο το ευχαριστιακό καταφύγιο καθησυχάζει τα θηρία του νου...
Μέσα στο ημίφως διακρίνω μερικά προφίλ. Μια γερόντισσα ρωσίδα με το εγγονάκι της, ένα ψηλό ξερακιανό μεσήλικα, μια κοπελίτσα γύρω στα δεκαπέντε, μια νεαρή οικογένεια με τα δυο τους παιδάκια... και ξάφνου το μάτι μου πέφτει κοντά στο μεγάλο παράθυρο.
Ακριβώς από κάτω διακρίνω μια μορφή αλλιώτικη από τις άλλες. Ένας πενηντάρης Ινδιάνος με έντονα χαρακτηριστικά και με μαλλιά δεμένα κότσο που φτάναν μέχρι τη μέση. Το βλέμμα μου σταμάτησε πάνω του. Μια περίεργη αληθινά φιγούρα...
Στο τέλος της ακολουθίας δεν κρατήθηκα. Πήγα κοντά του να τον γνωρίσω.
-Γιάννης, του λέω στα Αγγλικά. Καλώς ήρθες.
- Βλαδίμηρος, μου απαντά.
- Είμαι Έλληνας, εσύ; τον ρωτώ.
- Και εγώ, μου λέει.
Κάπου εκεί τα ‘χασα. Ήταν το μόνο που δεν περίμενα ν’ ακούσω!
- Μιλάς Ελληνικά; του λέω.
Σκέφτεται λίγο και μετά μου απαντά.
- «Εν αρχή ην ο Λόγος και ο Λόγος ην προς τον Θεόν και Θεός ην ο Λόγος».
Τελειώνοντας την φράση του ξεκαρδίζεται στα γέλια. Δεν ξέρω τι να πω.
- Είμαι Ινδιάνος, μου λέει κοφτά. Κάπου όμως αισθάνομαι και Ρώσος και Έλληνας και Σέρβος και Ρουμάνος, γιατί... ξέρεις είμαι καί Ορθόδοξος...
Το μάτι του γυάλισε και μαζί, και το δικό μου φυλλοκάρδι...

Στον κόσμο των αφεντικών είμαστε όλοι ξένοι

Επιμέλεια Θεόδωρος Ι. Ρηγινιώτης
Α΄
Κάθε θρησκεία έχει τουλάχιστον δύο μορφές: α) τη διδασκαλία των σοφών διδασκάλων και των ιερών γραφών της και β) τον τρόπο που κατανοεί και εφαρμόζει αυτή τη διδασκαλία ο λαός. Ο δικός μας λαός (που είναι μπολιασμένος με τον ορθόδοξο χριστιανισμό σε κάθε πτυχή του πολιτισμού και της ιστορίας του τους τελευταίους τουλάχιστον 15 αιώνες) έχει κατανοήσει και εφαρμόσει την ορθόδοξη διδασκαλία σε αξιοθαύμαστο βαθμό, όμως επίσης σε μεγάλο βαθμό την έχει παρανοήσει και παρερμηνεύσει ανάλογα με τα ελαττώματά του. Ιδιαίτερα σε εποχές σύγχυσης όπως η σημερινή, η παρανόηση και η παρερμηνεία φαίνεται να κυριαρχούν και η σωστή εφαρμογή της ορθόδοξης διδασκαλίας να υποχωρεί.

Έτσι, είναι συνηθισμένο στην εποχή μας να θεωρούμε πως είμαστε «σωστοί χριστιανοί», κι όμως παράλληλα:
§  να θεωρούμε αυτόματα όλους τους «ξένους» (τσιγγάνους και οικονομικούς μετανάστες που ζουν στην πατρίδα μας) ύποπτους για πιθανά εγκλήματα εναντίον μας,
§  να δυσανασχετούμε όταν μένουν στη γειτονιά μας και φυσικά να τους αρνούμαστε το δικαίωμα να μένουν στην πολυκατοικία μας,
§  να τους εκμεταλλευόμαστε όσο μπορούμε ως εργάτες ή υπαλλήλους μας και να εξοργιζόμαστε όταν εκείνοι διεκδικούν ίσα δικαιώματα με τους Έλληνες εργάτες και υπαλλήλους,
§  σε πιο ακραίο σημείο, να ξεσπάμε βίαια εναντίον τους, διαπράττοντας από προπηλακισμούς και τραμπουκισμούς μέχρι και δολοφονίες (νομίζω σπάνια, ευτυχώς), αυτοτιτλοφορούμενοι «εθνικιστές» ή «πατριώτες», ενώ είμαστε η Κου Κλουξ Κλαν.


Σάββατο 17 Απριλίου 2010

τα αληθινά σενάρια στη Σιέρα Λεόνε

ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ ΔΥΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
senaria_1 
Δύο εκπομπές αφιερωμένες στη Σιέρα Λεόνε παρουσιάζει στις 15 και 22 Απριλίου η εκπομπή της ΕΤ3, "Αληθινά Σενάρια".
Η εκπομπή θα παρουσιάσει την απίστευτη ιστορία του πατέρα Θεμιστοκλή, ο οποίος εδώ και 3 χρόνια είναι ο μοναδικός Έλληνας ιεραπόστολος ο οποίος ζει και εργάζεται στη Σιέρα Λεόνε.
Ο π. Θεμιστοκλής είναι Ελληνοαυστραλός. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και σε ηλικία 9 ετών μαζί με τους γονείς του μετανάστευσε στην Αυστραλία. Έφηβος δημιούργησε ένα ροκ συγκρότημα με την επωνυμία "Flies", που έγινε πασίγνωστο σε όλη την Αυστραλία και έπαιζε support στον Μικ Τζάγκερ των Rolling Stones.
Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και στα φοιτητικά του χρόνια ήταν μαρξιστής. Έκανε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τελικά, έγινε καθηγητής πανεπιστημίου, αλλά μετά από μία "μεταφυσική εμπειρία", όπως λέει ο ίδιος, στράφηκε στην Ορθόδοξη Eκκλησία και έγινε ιεραπόστολος.

Η Τουρκία "απαγορεύει" αποστολή έρευνας-διάσωσης στα Ψαρά

Η Άγκυρα με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε στις 12:34 σήμερα αρνείται στην Ελλάδα το δικαίωμα να προχωρήσει σε αποστολή έρευνας και διάσωσης του άτυχου ψαρά που αναζητείται από χθες στην περιοχή των Ψαρών με την αιτιολογία ότι η αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο πέρα του 25ου Μεσημβρινού και ειδικότερα στην περιοχή των Ψαρών, ανήκει στην Τουρκία!

H NOTAM εκδόθηκε την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου διαβεβαίωνε την γ.γ. του ΚΚΕ στην Βουλή Αλέκα Παπαρήγα ότι "Δεν υπάρχει θέμα διχοτόμησης του Αιγαίου στον 25ο Μεσημβρινό". Είναι τόσο προκλητική αυτή η κίνηση που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η όλη υπόθεση αφορά την διάσωση ενός ανθρώπου, αγγίζει τα όρια της χυδαιότητας και αδιαφορίας για την ανθρώπινη ζωή.

Η Άγκυρα υποστηρίζει στη ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε ότι η περιοχή (τα Ψαρά!) σε ότι αφορά την έρευνα και διάσωση είναι τουρκικής αρμοδιότητας. Προφανώς έχουν μείνει στην εποχή που τα Ψαρά ήταν τμήμα της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Στις έρευνες που διεξάγονται στην ευρύτερη περιοχή των Ψαρών ξεκίνησαν από χθες 15/04 όταν ένας 69χρονος ψαράς έφυγε τα ξημερώματα με το σκάφος του, αλλά αργά χθες το απόγευμα δεν είχε επιστρέψει και η οικογένειά του ενημέρωσε το Λιμενικό.

Μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί από το υπουργείο Εξωτερικών καμία ανακοίνωση για την κίνηση της Τουρκίας.

Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ




Αυτές τις μέρες εμφανίσθηκε τέσσερις φορές ο Αγιος Νικόδημος στον άγνωστο (μέχρι στιγμής) ιερόσυλο, και του ζήτησε
"να τον πάη στο σπίτι του".


Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης, χθες, Πέμπτη 15 Απριλίου 2010, οι Πατέρες του Ιερού Κοινοβίου Οσίου Νικοδήμου παρέλαβαν το ιερό λείψανο που είχε κλαπεί στις 15 Μαρτίου 2010.
Ο άνθρωπος που έκλεψε το άγιο λείψανο αντίκρισε ολοζώντανο τον Άγιο τέσσερεις φορές, ο οποίος του είπε:
«Παιδί μου, πήγαινέ με στο σπίτι μου από όπου με πήρες, αρκετά με ταλαιπώρησες».
Συγκλονισμένος τότε έτρεξε και βρήκε έναν Ιερέα κοντινής Μητροπόλεως (Εδέσσης), στον οποίο εξομολογήθηκε με λυγμούς και δάκρυα, λέγοντας
«αμάρτησα πάτερ, έγινα ιερόσυλος» και του παρέδωσε το ιερό λείψανο.
Ο εν λόγω Ιερέας, παρέλαβε το ιερό λείψανο του Αγίου και συγκλονισμένος αμέσως το έφερε στη Ιερά Μονή του Οσίου Νικοδήμου.
Αξίζει, να σημειωθεί, ότι όλα τα ανωτέρω αναφέρονται στην κατάθεση που έδωσε ο Ιερέας ενώπιον της Αστυνομικής Αρχής.
Επίσης, να αναφερθεί, ότι ο δράστης διεμήνυσε, ότι σύντομα θα επισκεφθεί τον Ηγούμενο της Μονής για να ζητήσει συγγνώμη.
Τέλος, αύριο Σάββατο 17 Απριλίου και ώρα 6μ.μ. θα τελεσθεί επίσημη υποδοχή του ιερού λειψάνου και Πανηγυρικός Εσπερινός.
Το επιστραφέν ιερό λείψανο θα τεθεί σε προσκύνηση των πιστών.
Τα τηλέφωνα της μονής είναι 23430 -42314 και φαξ 43080

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Ενθουσιασμός και συγκίνηση για τη Χαρά Νικοπούλου...

Ο κόσμος ξέσπασε σε ατελείωτα χειροκροτήματα ακούγοντας την ομιλία της Χαράς Νικοπούλου.

Οι γυναίκες της διασποράς, τιμήθηκαν διαδοχικά, για κάθε μία έλεγαν δυό τρία λόγια, έδειχναν μερικές φωτογραφίες και μετά χαιρετούσαν οι ίδιες σύντομα.
Τελευταία μίλησε η Χαρά Νικοπούλου (αν και δεν διδάσκει στη διασπορά ήταν στις δύο γυναίκες εντός Ελλάδας που τίμησε η Νομαρχία).


















Έντονη συγκίνηση που προκάλεσαν τα λόγια της. Επίσης έδωσε μία ΜΟΝΑΔΙΚΗ απάντηση στο "Τι είναι η Πατρίδα μου" (πιθανώς ήταν έμμεση απάντηση στην κ.Δραγώνα και στις απειλές της). Ειλικρινά μας ενθουσίασε όλους (πρέπει να ήταν πάνω από 1000 άτομα στην μεγάλη αίθουσα του Πόρτο Παλλάς). Μπράβο βρε Χαρά
Η Ελλάδα θα γεννά πάντα ΗΡΩΪΔΕΣ.
Να μην ξεχάσουμε και την Έλενα Αμβροσιάδου και την προσφορά της στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, την οποία έστειλε με έξοδά της στον πρόσφατο σεισμό της Αϊτής, αλλά και όλες τις υπόλοιπες σημαντικές γυναίκες, δηλαδή τις:

-Βρισηίς Μαύρου-Παϊδούση (Περιφέρεια Καναδά)
-Όλγα Κουπριάνοβα (Περιφέρεια χωρών πρώην ΕΣΣΔ)
-Μαργαρίτα Καπετανέα (Περιφέρεια Αφρικής, Εγγύς /Μέσης Ανατολής)
-Αλεξάνδρα Βακιτσίδη (Περιφέρεια Ωκεανίας)
-Αθανασία Σίσκου (Περιφέρεια Ευρώπης)
-Ιωάννα Ζωνναρά-Γεωργαλού (Περιφέρεια Κεντρικής και Νότιας Αμερικής)
-Μαρίνα Μουστάκα (Περιφέρεια Αμερικής)
Διαβάστε περισσότερα: http://taxalia.blogspot.com/2010/04/blog-post_5924.html


Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Ο δερμάτινος χιτώνας

Δεν πρέπει ποτέ κανείς να πηγαίνει κόντρα στους τρελλούς και στις αρχές.
Γιατί, σύμφωνα με το νόμο, ο κάθε χωροφύλακας, ο κάθε αστυνόμος, ο κάθε τελωνειακός, δεν μπορεί να λέει παρά την αλήθεια.
Η χημεία, οι άγιοι, οι μαθηματικοί μπορεί να κάνουν λάθος.
Ο αστυνομικός, ποτέ. Ο λόγος τους είναι η αλήθεια.
Όταν ένα όργανο με στολή της αστυνομίας, της δικαιοσύνης, της διοίκησης ανοίγει το στόμα του, το κάνει πάντα για να πει την αλήθεια.
Και αν η ίδια η πραγματικότητα τον διαψεύσει, τότε είναι σφάλμα της πραγματικότητας, που δεν ξέρει να προσαρμόζεται στα λόγια του οργάνου με τη στολή.



διάλογος μεταξύ του πατέρα Μολίφτα και του αστυνόμου Στρατιλάτ

-Ευχαριστώ  για τις πληροφορίες. Αν κατά τύχη μάθετε που βρίσκεται ο πατέρας του δολοφόνου, ειδοποιήστε μας......Μπορούμε να υπολογίσουμε στη συνεργασία σας;

-Οχι, κύριε αστυνόμε, λέει ο πατήρ Μολίφτα. Δεν μπορείτε να υπολογίζετε στη συνεργασία μου.

-Είσαστε ιερέας, έχετε καθήκον να συνεργαζόσαστε με την εξουσία.... Η ίδια η Αγία Γραφή σας υποχρεώνει σ΄αυτό, λέγοντας να προσφέρετε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ... οφείλετε να συνεργαστείτε μαζί μας για να βρούμε τους άλλους δολοφόνους και τη λεία τους. Είσαστε ιερέας.

-Ακριβώς επειδή είμαι ιερέας κάθε συνεργασία με την αστυνομία είναι αδύνατη. Η αστυνομία ψάχνει να βρεί στον κάθε άνθρωπο ένα δολοφόνο. Αυτή είναι η δουλειά της. Εμείς, οι ιερείς, γυρεύουμε αντίθετα σε κάθε δολοφόνο έναν άνθρωπο. Και μέσα σε κάθε άνθρωπο , γυρεύουμε το Θεό.

VIRGIL GHEORGHIOU
 Ο δερμάτινος χιτώνας
La tunique de peau et la cravache
εκδόσεις ΑΚΡΙΤΑΣ

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Ο καφεκόπτης με το ποδήλατο, η ΝΕΣΤΛΕ και ο τέως πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού


Ο άνθρωπος που καταδίκασε τον πρώην πρόεδρο της επ. ανταγωνισμού και απέδειξε ότι εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα της Nestle

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΜΕ 10 ΜΗΝΕΣ ΤΟΝ ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟ

Η NESTLE ΠΙΕΖΕ ΝΑ ΜΗΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΟΥ ΕΔΙΝΕ



Μια απόφαση καταπέλτης που τινάζει στον αέρα το σύστημα διαπλοκής των ανεξάρτητων αρχών που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών! Ομικροεπιχειρηματίας με καφέδες Γ.Δρίτσας τον οποίο κατέστρεψε η Nestle και η επιτροπή ανταγωνισμού κατάφερε να καταδικάσει σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών τον τέως πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κ. Σπ. Ζησιμόπουλο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος!


Ο πρώην πρόεδρος της επιτροπής ανταγωνισμού έβαζε στο συρτάρι της Καταγγελίες του Δρίτσα κατά της nestle αν και αργότερα επιβεβαιώθηκε πλήρως με τους ελέγχους που έγιναν στον κολοσσό. Ο Δρίτσας προσπαθούσε να βρει το δίκιο του σε όλα τα ΜΜΕ αλλά είχε πέσει...

Κυριακή 11 Απριλίου 2010

ΜΕΤΕΘΕΣΑΝ ΤΗ ΧΑΡΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ !!!!


  Μετά από αμέτρητες απειλές εγκάθετων της Άγκυρας, "νουθεσίες" απο τοπικές παλακίδες του Προξενείου, έναν ξυλοδαρμό απο καταδικασθέντα μουσουλμάνο, ποιος θα περίμενε ότι το ίδιο το Ελληνικό Κράτος θα ζητούσε την απομάκρυνση της "ενοχλητικής δασκάλας"..

Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

ΔΑΝΕΙΚΑ ΜΕ ΤΟΚΟ

Εκείνος που δεν μπορεί να εξοφλήσει τους τόκους, 
εκουσίως γίνεται δούλος για όλη του την ζωή

Η ζωή του δανειολήπτη είναι αγωνιώδης

 Το δάνειο είναι μικρή αναβολή της αμηχανίας

Ποιό είναι το όφελος, αν ξεπεράσεις την σημερινή ημέρα; Διότι πάλιν θα έλθει η φτώχεια σαν καλός δρομέας (Παροιμ. 24, 34), και η ίδια ανάγκη θα παρουσιασθεί με προσθήκη. Διότι το δάνειο δεν σου φέρει παντελή απαλλαγή, αλλά σου παρέχει μικρά αναβολή της αμηχα­νίας σου.

Εκείνος που εμπιστεύεται στις αβέβαιες ελπίδες έχει νηπιώδη νου
 
Πλούσιος είσαι; Μη δανείζεσαι. Πτωχός είσαι; Μη δανεί­ζεσαι. Διότι εάν είσαι εύπορος, δεν έχεις ανάγκη από δάνειο. Εάν τίποτε δεν έχεις, δεν θα εξοφλήσεις το δάνειο. Να μη σκέπτεσαι με υστεροβουλία, μήπως τότε μακαρίσεις τις ημέρες πριν από το δάνειο. Σε ένα πράγμα διαφέρουμε οι πτωχοί από τους πλουσίους: στην ξεγνοιασιά. Τους κοροϊδεύομε, ό­ταν αγρυπνούν, ενώ οι ίδιοι κοιμώμαστε΄ και ενώ αυτοί συμπλέκονται πάντοτε και μεριμνούν και φροντίζουν, εμείς είμεθα αμέριμνοι και ήσυχοι.

Το δάνειο στον πτωχό με τον τόκο αυξάνει την πτώχεια

Ο τόκος είναι υπερβολική απανθρωπία 
 
Ηδη σκέψου από που θα πληρώσεις το χρέος. Από εκείνα που παίρ­νεις; Αλλ' αυτά δεν αρκούν και για τις ανάγκες σου και για την εξόφληση. Εάν δε μάλιστα υπολο­γίσεις και τους τόκους, από που θα πολλαπλασια­σθούν τα χρήματα σε τόσο μεγάλο ποσόν, ώστε και να υπηρετήσουν την δική σου ανάγκη, και να εξο­φλήσεις το κεφάλαιο, επί πλέον δε να γεννούν και τόκους; Αλλά δεν θα εξοφλήσεις το δάνειο από ε­κείνα που παίρνεις. Από άλλους πόρους, λοιπόν; Ας περιμένουμε λοιπόν εκείνες τις ελπίδες, και ας μη πάμε, όπως τα ψάρια, στο δόλωμα. Οπως δηλα­δή εκείνα μαζί με την τροφή καταπίνουν και το αγ­κίστρι, έτσι και εμείς για τα χρήματα αγκιστρωνό­μαστε με τους τόκους. Δεν προξενεί καμμιά αισχύ­νη η φτώχεια. Γιατί λοιπόν να προσθέτουμε στους εαυτούς μας τους ονειδισμούς εξ αιτίας του χρέους μας; Κανείς δεν θεραπεύει τα τραύματα με το τραύ­μα, ούτε ιατρεύει το κακό με το κακό, ούτε επανορθώνεται η φτώχεια με τους τόκους.        

Τα ζώα, όταν γεράσουν, δεν γεννούν. Τα χρήματα όμως των δανειστών, και τα παλαιά και τα νέα, γεννούν 

Ομιλία εις μέρος του 14ου ψαλμού και κατά των τοκιζόντων (Μ. Βασιλείου)

Οι πρόγονοι μας -αν είμαστε πρόγονοι τους- τον ονόμασαν Μέγα, εμείς απλά τον γιορτάζουμε την πρωτοχρονιά συγχέοντας τον με την κοκακολακαρικατούρα του Βορρά.
με τις υγείες μας 

Χριστός Ανέστη

 

Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

«Γκρίζα ζώνη» το Αιγαίο!

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗ
«Γκρίζα» ζώνη χαρακτηρίζει το ΝΑΤΟ ολόκληρο το Αιγαίο, γεγονός που έθεσε σε συναγερμό το υπουργείο Εξωτερικών και το Εθνικής Άμυνας παραμονές του Πάσχα. Οι σύγχρονοι εφιάλτες άνοιξαν την Κερκόπορτα του Αιγαίου στην Άγκυρα στρώνοντας για αυτήν κόκκινο χαλί…

Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Η υποκρισία της «Ανάστασης»

του Θεόδωρου Ε. Παντούλα
«Όσο υπάρχουν άνθρωποι που αδικούνται και βασανίζονται ο Χριστός ξανασταυρώνεται». Έτσι έγραφε μια αφίσα που με σπουδή κνίτη ξεκολλούσαν οι θρησκευόμενοι της γειτονιάς μου, οι οποίοι, προφανώς, πιστεύουν ότι η ανάσταση του Κυρίου έγινε για να ανταλλάσουμε ψοφοδεείς ευχές και να βαρυστομαχιάζουμε κάθε άνοιξη.

Ας είμαστε έντιμοι ετούτες τις ημέρες. Μια αργία κοντά στις άλλες είναι και το παραθεωρημένο Πάσχα μας, αφού οι περισσότεροι είμαστε αμέτοχοι στο αναστάσιμο, στο χαροποιόν πένθος του. Επετειακά λιβανισμένοι κι ανυποψίαστα δυστυχισμένοι,  ξοδεύουμε αστόχαστα τις ανάλατες ημέρες μας με έγνοιες του συρμού και του διασυρμού, παντελώς άσχετες με τον εθελούσιο θάνατο του Θεού.

Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

Σάββατο 3 Απριλίου 2010